Архив: Булфото

Парламентът даде картбланш за отпускането на държавна помощ за НЕК, която да изплати около 1.2 млрд. лв. неустойки към Русия за прекратения проект АЕЦ "Белене".

НЕК няма да заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения. Депутатите не записаха нито конкретна сума, нито конкретен срок за връщане на парите от НЕК.

Мнозинството отказа да подкрепи искането на социалистите в закона да се запише, че държавата отпуска 1, 2 млрд. лева за срок от 15 години на НЕК.

Още по темата

От БСП предупредиха управляващите, че Еврокомисията няма да подкрепи нотификацията за държавна помощ без посочена сума. Червеният Румен Гечев обяви, че така парламентът подписва празен чек.

"Държавна помощ без срокове е държавен подарък на НЕК - няма такъв заем в света", отсече той.
"Ние не подписваме празен чек, празен чек сте подписали вие през 2006 г. - без цифричка, без чисълче", скочи в отговор на обвиненията шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя обвини социалистите, че те са го направили без изобщо да има договор за АЕЦ "Белене".

По думите й от арбитражното решение е ясно каква е сумата, която България ще плати за реакторите, както и лихвите към нея.

Не мина и предложението на реформаторите в заглавието на закона да се запише, че се изплащат направени "необосновани разходи” по проекта „Белене”.

Мнозинството отхвърли и предложението на Патриотичния фронт в проекта да влезе текст, че изплащането на дължимите суми ще стане при условие оборудването да бъде предадено заедно с "цялостната техническа и проектна документация на съоръженията, като се поеме и неотменим и безусловен ангажимент за осигуряване на авторски и технически надзор” от страна на руската компания в бъдеще.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase