Снимка: Пламен Гутинов

България е сред страните с най-много аптеки на глава от населението, заяви във Варна председателят на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов.

Той посети морската столица за откриването на първата университетска аптека в страната в МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов“, съобщи Информационна агенция "Черно море".

Илко Гетов каза, че аптеките в страната са над 4200, от които 3800 работят. Според него оптималната цифра за страната е около 3000. Той подчерта, че един от основните проблеми в тази връзка е неравномерното разпределение по територията на страната на обектите, които търгуват на дребно с лекарства.

"Те са концентрирани в икономически атрактивни региони и в печеливши области, а хората, които живеят по-далече, нямат лесен достъп до аптечната услуга. Регионите, които са най-зле откъм обезпеченост, са Разградско, Търговищко, Смолянско, Силистренско също. В Силистренска област например практикуват само 52-ма фармацевти", допълни Илко Гетов.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз коментира и друг от проблемите в сектора – осигуряването на аптеки, които да работят денонощно.

"Най-удачният вариант е да се направят клъстери от аптеки, които отговарят на критериите да работят денонощно и да се направи специален фонд, с който те да бъдат подкрепяни. Този фонд може да бъде държавен, може да бъде и към фармацевтичния съюз, има различни варианти, но без нашето участие това не може да се случи", каза още той.

Илко Гетов отчете, че необходимостта да работят през нощта е икономически неизгодна за аптеките, тъй като клиентите по това време са малко и купуват дребни неща.

Автор: Полина Петрова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase