Зорница Русинова. Снимка: БТА
fallback

Министерството на труда и социалната политика предвижда промяна в Кодекса на труда по отношение на сливането на почивни дни около официалните празници. Това каза ресорният министър Зорница Русинова пред журналисти след заседанието на парламентарната комисия по труд и социална политика.

Oще по темата
Към момента редът според Кодекса на труда е Министерският съвет на базата на официално определените празници да определи кои са подходящите дни, така че да бъдат слети.

Идеята е да се регулира броят на почивните дни според броя на официалните празници, като така се даде право на всеки работодател и всеки служител да ползва всички останали права за отпуска, сливане на почивни дни и други.

Според Русинова сливането на почивните дни е изцяло в интерес на туристическия бизнес, тъй като се отчита ръст на услугите в сектора при сливането на почивките.

По думите й за определени икономически сектори това е по-ефективно.

Русинова е склонна да се вслуша в желанието на работодателите да бъде по-урегулирано, а не според празниците, както се падат през всяка една година.

Министърът поясни, че урегулирането означава фиксиран брой официални празници и работни дни.

Зорници Русинова ще води преговори с финансовия министър за коледни добавки за пенсионерите тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 13Губят, и ще ти кажа кои : много фирми задължават служителите си да работят или доработват и в събота, но неофициално, разбирай без заплащане. Когато се отработва съботата, то тогава се води нормален работен ден, за който му тече щатната заплата. На празника също могат да го накарат да работи, но там риска е по-голям работника да се оплаче или Инспекция по труда да направи проверка и тогава ще избира между глоба и рушвет. Така че губят, но от експлоатация на персонала.

26

Знаещ

преди 7 години

До RabotodatelВ металургичния бранш в Германия платения отпуск е 33 дни.У нас в металургията е 20.Не те знам какъв работодател си, но явно си някой чepвeнoтиkвeниk или наследник на такъв започнал бизнеса си с куфарче от Луканов.

25

анонимен

преди 7 години

А кога работодателите ще започнат да осигуряват на реалната заплата, и кога ще започнат да плащат за извънреден труд ???

fallback