Снимка: БТА

Министерството на отбраната преминава към пряко договаряне по процедурата за доставка на двигатели за МиГ-29, за да постигне по-добри условия. Това разясни военният министър Николай Ненчев на пресконференция.

По думите му стремежът е за по-добри условия както по отношение на цената, така и за сроковете в процедурата за доставка на 10 двигателя.

Министърът разясни, че това означава, че ще се премине към договаряне с участника, който до момента в най-голяма степен отговаря на изискванията на възложителя.

Той каза още, че са спазени всички изисквания на Закона за обществените поръчки и са положени усилия за успешно завършване на процедурата.

"Желанието ни винаги е било конкурсите и процедурите по осигуряване на доставките, гарантиращи отбранителните способности на въоръжените сили, да бъдат публични и прозрачни", заяви Ненчев, като добави, че това се прави, за да могат да се изпълнят заявените необходимости двигателите да бъдат доставени своевременно на ВВС.

Министърът посочи, че от началото на мандата си е поел ангажимент към ВВС да бъдат обезпечени всички техни нужди, свързани с летателната годност на самолетите МиГ-29. Обявихме обществена поръчка, условията по която бяха ясни, публично обявени, заяви Ненчев. Явили са се три фирми, като една от тях е била допусната до процедурата.

Нямаме безпокойство дали бихме могли сами да продължим мисията по охрана на въздушното ни пространство, каза Ненчев и допълни, че това би могло да се прави успешно в рамките на следващите няколко месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase