Владислав Горанов. Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов даде да се разбере, че решението да се декларират данъците на починали близки не е окончателно.

По думите му има необходимост от регламент за данъчната администрация в някои казуси. Дебатът остава отворен и в следващата седмица ще се вземе най-доброто решение, увери той социалните партньори на заседанието на НСТС.

"Примерно, един едноличен търговец, независимо от това, че предприятието му загива заедно с него, съвкупността от фактически отношения и от имущество и доходи, които той е формирал за определен период, продължава да съществуват", разясни министърът.

По думите му има случаи, при които данъчната администрация, при липса на регламент в законодателството, се налага да извършва една доста по-сложна процедура на ревизии, за да установи съответните задължения. Горанов допълни, че тя е доста по-ангажираща за наследниците.

Най-много коментари от страна на социалните партньори имаше по предложението декларирането на данъците да става изцяло по електронен път за бизнеса от догодина.

Сред аргументите бе този, че досега за това се предвиждаха облекчения като стимул за коректните данъкоплатци. За гражданите се предвижда това да стане от 2018 година.

Бизнесът изрази разочарование и от това, че не се променя моделът при таксата за битови отпадъци така, че "замърсителят да плаща". Имаше критики, че причината е, че отново идват избори, а такива има напоследък всяка година и явно скоро няма да дойде време за промяна.

Бизнесът е скептичен и по предложението да се стимулират безкасовите плащания на физическите лица с данъчно облекчение. Условието за това е да получаваме доходите си по карта и поне 80% от тях да разходваме безкасово.

"Когато лице получава възнаграждението си по банков път, а част от него в плик – често срещана практика в отношенията между работодателите и работниците, ефектът от тази мярка ще бъде опорочен", коментира Добрин Иванов от АИКБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase