Източник: Reuters
fallback
Преди години в социалните мрежи разпространиха информация, че любовта официално е класифицирана като психично разстройство. Макар това да не е така, и засега любовната травма да попада под чадъра на посттравматичното разстройство, подкрепата любовната травма да бъде определена като отделна диагноза се засилва.
 
Любовта може да наранява - понякога болката може да е много силна и продължителна. Симптомите на любовната травма са проблеми със съня, нервност, постоянни натрапчиви мисли и спомени за обекта на травмата, гняв и избягване на неща, които напомнят за травмата, като филми и песни. Симптомите са индивидуални - при някой нарушението на съня е основният проблем, докато при друг гневът и натрапчивите мисли са доминиращите симптоми.
 
Разбира се, почти всеки човек е изпитвал тъга, гняв и тревожност при разпадането на любовна връзка. Но само при някои хора симптомите ще са достатъчно сериозни, за да се причислят към психологическата травма. Тогава човекът започва да има затруднения с ежедневните си отговорности и времето не лекува интензитета на симптомите. При любовната травма, привидно дребни събития, като любовна песен по радиото или двойка влюбени, хванати за ръка по улицата, водят до смазваща, непоносима психическа болка, която може да накара човек да се изолира, да ограничи социалните си контакти и дори да развие суицидни мисли.
 
Повече от психотерапевта Анна Тодорова можете да намерите в нейната поредица в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 7 години

Окрилени в любовта, живеещи в своята приказка. Магията на която се осланят, изпитвайки копнеж за обич и любов. Давайки в пъти повече. Живуркат на гребена на любовната вълна! Който го. Може го може!

6

Анонимен

преди 7 години

Aко толкова връзваш може да луднеш навремето едно бивше гаже казваше да ти не пука верно е била права но винаги има едни но като се видим из града ни си спомням за нея но тя избра друг живота си е неин аз съм оставил отворена врата

5

Анонимен

преди 7 години

Най-искрени благодарности на писалите и оформилите статията!Още дълго щях да се чудя, КОЛКО малумен и елементарен е изродения Гол ***, ако не бяхте вие! Не се чудя вече и кой спретна ТАКИВА ЛЪЖИ и омота толкова много хора.Слава!И Онзи отгоре ви готви изненади :)))

fallback