Снимка: Булфото
fallback

"В момента има над 70 дневни и седмични центрове за деца с увреждания. Нашата идея е в следващите няколко години да продължим да разширяваме мрежата от такива центрове. Това ще се случи благодарение на европейските средства", заяви пред Нова тв социалният министър Зорница Русинова.

Oще по темата

Тя коментира и факта, че някои общини в страната се чувстваха задължени да раздават работно облекло на майките, които се грижат за деца с увреждания.

"Преди около месец пуснахме указания до общините, че не е необходимо да раздават работно облекло, а сумата, която е дължима за това може да бъде отпусната в парична форма", съобщи Русинова.

"Идеята да подпомогнем общините със схемата "Независимо живот" беше да им дадем възможност да развият грижа в домашна среда. Тези програма са зависими до голяма степен от цикличността на европейските средства, но независимо от това от 2009 година не е имало прекъсваемост и всяка година осигуряваме средства за 15 000 асистенти на хора с увреждания", подчерта тя.

Както Dnes.bg писа, на 14 септември родители на деца с увреждания излязоха на протест пред Народното събрание. Хората за пореден път поискаха увеличение на помощите за отглеждане на деца с увреждания, които в момента са 240 лв. А също - и за финансиране и на децата с увреждания, навършили пълнолетие.

Протестиращите носеха черни балони и огромен плакат с надпис: "Не уврежданията убиват децата ни, а държавата".

Родителите посрещнаха с враждебни реплики и социалната министърка Зорница Русинова, и депутати от ГЕРБ, и депутати от БСП. Те отказаха и да пратят свои представители в парламента, за да представят исканията си вътре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Shri

преди 7 години

Koi iska?! Zasto?! S kakva cel?!

6

Анонимен

преди 7 години

Аман от герберски недоразумения! Не е ли достатъчен Москов? И още 5-6 други?

5

Анонимен

преди 7 години

Вместо да дадете на хората парите да си гледат децата малко по-спокойно нашите властници се чудят как да изхарчата някакви милиони с джижи бижи начини само да има обществена поръчка от която да откраднат пари. Имислят безброй начини да пилеят пари :за работно облекло ,само търсят начини да могат да крадат. Такива деца се гледат единствено от майките си в семейна среда !

fallback