Снимка: архив Булфото
fallback

Надписите по улиците и текстовете на публични места трябва да бъдат на кирилица. Това предвижда законопроект за българския език, който ПФ и "Атака" предвиждат да внесат.

Новината съобщи във Велико Търново депутатът от ВМРО Милен Михов, цитиран от БТА. Целта на проекта е да регламентира българския узик като елемент от българската национална идентичност.

"Със закона трябва да бъдат уредени статутът и задълженията на обществените и държавните организации при употребата на българския език", каза Михов.

Той обясни, че проектът съдържа разпоредби, според които всички кратки съобщения, изпращани на абонати от мобилни оператори или различни служби, трябва да бъдат съставени на кирилица.

Новият закон ще бъде внесен в Народното събрание до месец. Михов очаква той да получи широка парламентарна подкрепа.

Днес Милен Михов обяви друга инициатива - в Деня на Независимостта "Народ и армия да изпеят заедно българския химн".

Идеята е това да стане на площада пред "Царевец" във Велико Търново преди тържествената заря на честването на 108 години от обявяването на Независимостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Шаран БГ

преди 7 години

Това е естествено- ние сме българи и ако искаме да се съхраним като нация трябва да си пазим язика, писмеността, културата, традициите! Тук не става дума да копираме Борис Елцин. Вижте другите народи , които ползван нашата писменост ! Не знам в кой град е сторено това /ком.40/, но опитайте се да разберете на коя от по-малките улички се намирате в град Варна. Как беше ? " О, неразумний, юроде! Защо............"

33

Анонимен

преди 7 години

Нищо не пречи на всяка патриотична кухина, надписите да се дублират и на латиница. В нашият град подмениха всички табели и новите са на кирилица и с по-дребен шрифт на латиница. Красиво, практично и умно!Предлагам и имената на световно известните марки да се изписват по стоките на кирилица. Така например Reebok ще се изписва Рибок. Не прекалявайте, че е глупаво!

32

Анонимен

преди 7 години

Българският щял бил да изчезне, на български говорели малко хора...ВЯРНО Е 1 СКОРО ЦЯЛА ЕВРОПА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ПОЛЗВА АРАБСКИЯ ЕЗИК. НА АРАБСКИ ГОВОРЯТ 1 МИЛИАРД.

fallback