Убеден привърженик съм на необходимостта от промени в Семейния кодекс. Като омбудсман, който защитава правата на българските граждани, нееднократно съм повдигала основните теми - предмет на обсъждания проект - като споделеното родителство, необходимост от ускоряване и облекчаване на процедурите по осиновяване и други. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на организираната от нея дискусия "Гарантират ли се правата на децата с промените в Семейния кодекс", съобщиха от пресцентъра на институцията.

Омбудсманът е отбелязала, че проблемите при промените в осиновяването са най-сериозни и радикални.

Статистиката показва, че въпреки голямото желание за осиновяване децата, вписани в регистъра, са над 2400, а кандидат-осиновителите са 1500, докато броят на международните осиновявания продължава да расте, е казала Манолова. Тя е предложила да бъде обсъдена възможността за отпадане на критерия "произход", по примера на направеното в Румъния.

Манолова е била скептична към създаването на единен централизиран орган, т. нар. Национален съвет по осиновяванията.

До края на утрешния ден, когато изтича 14-дневният срок за обществено обсъждане на предложените изменения в Семейния кодекс, омбудсманът ще изпрати обобщение на мненията и различните гледни точки, които са били чути по време на дискусията, както и своето становище до Министерството на труда и социалната политика и Министерството на правосъдието, които са автори на проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase