Сара и съотборничките й. Снимка: 24 часа
fallback

Забрадено с кърпа момиче води атаката на рудоземския женски футболен клуб Ботев 2014. Сара Моллаахмед скрива косите, ушите и шията си с религиозния атрибут по време на тренировки и официални мачове. Тя е единствената, която излиза на футболния терен със забрадка от местния клуб, а и в цяла България.

"Не ми пречи да чувам и виждам съотборничките си на игрището", казва момичето. Сара играе на поста и с номера на Кристиано Роналдо - №7. Тя подбира забрадките си според екипа, с който излиза на терена, разказва 24 часа.

Като вярваща мюсюлманка на нападателката в дясната част на терена на "Ботев 2014", не се вижда нито сантиметър от тялото ѝ с изключение на лицето и ръцете от китките надолу. Под тениската носи синьо трико, което скрива ръцете ѝ до китките, а под гащетата е с плътен черен чорапогащник.

"На никого не преча, че съм облечена така. По същия начин излизам на тренировки и в Германия", твърди Сара.

От ноември м.г. семейство Моллаахмед от рудоземското с. Бърчево живее в Вислох, Германия, на 15 км от университетския град Хайделберг. “Уча езика и тренирам футбол. Хората там са много толерантни и никой не се вторачва, че съм със забрадка. Нито в училище, нито на тренировки”, уверява Сара.

Наесен тя ще запише или VIII, или IX клас, понеже има право на избор. Брат ѝ Енес, който успял да завърши гимназия в Рудозем, преди да заминат в чужбина, също тренира футбол - играе в отбор в непрофесионална дивизия.

Според майка им Нери, която е завършила Ислямския институт в София, забрадката е символ на вярата и не би следвало да пречи на тези, които не я приемат Майката също учи немски език, за да може да започне работа. “Дори чистачка не можеш да станеш, ако не им знаеш езика”, обяснява Нери. Тя е тук през лятото с дъщеря си. “Сара не иска да я гледам как играе, притеснява се, но тук, в Мадан ще я наблюдавам”, казва майката.

"Сара вече е прочела няколко пъти Корана. Преди да отиде в чужбина, идваше редовно в джамията, както повечето от момичетата от женския отбор. Сега през ваканцията идва пак на обучение. Хубави деца са, религията и спортът няма да им навредят в живота, а само ще им помогнат", казва Хайри Шерифов, имам на централната джамия в Рудозем.

"Виждал съм как целият женски национален отбор по хокей на Пакистан играе забулен", коментира Хайри Чаушев, треньор и основател на женския футболен отбор в Рудозем.

Наставникът констатира, че забрадената му питомка обаче е позагубила форма в Германия. "Много е технична и борбена и има бъдеще, ако продължи да тренира усилено и там", предрича той.

В женския клуб в Рудозем тренират 15 момичета от 10 до 16 г., а само едно от тях е на 17. Наскоро клубът осъществил и първия си трансфер. 15-годишната Маноела Белева преминала в НСА, след като станала голмайстор на женски турнир в Пловдив. Момичетата от миньорския град имат проблем, че най-близките женски клубове са на над 100 км и им се налага да играят спаринги с момчета.

"Искахме да спортуваме, а получаваме идоли като Фики и Азис, както водка и цигари на промоция", пишат момичетата, които в отговор на многобройните си молби към фирмите са получили една топка. След разгласата получили топки, с които тренират, и сега екипи от спонсори, както и средства, достатъчни за бюджета им до края на календарната година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Анонимен

преди 7 години

Във всички свети книги писани преди хилядолетия dress code'а е този, защото средата е бъкала от ***, отровни гадини, пясък, мръсотия и слънце.Днес освен култура в + имаме и култура в -.Определено предпочитам да гледам разтуртена матрона на средна възраст в буркини на плажа, отколкото в пражки.

71

Развеселена

преди 7 години

Много други също трябва да се изселят....Като не им харесва светска държава да ходят в Турция!Нещо обаче не са се разбързали след последните събития....

70

циник

преди 7 години

В отбора са 12 момичета, за останалите 11 НИЩО, щото те не са интересни, *** за забраденато цяла статия, ми НЕ ми е интересна статията ВИ, дреме ми за САРА Незнамсикоя (от името й е видно, че не баш туркиня, а е от един друг етнос щото САРА май, май не е турско име ...) ... напишете нещо за Българчетата в отбора ...

fallback