Снимка: Булфото, архив
fallback

Повече от година две жени - Надя и Мария, които са психичноболни, живеят сами и разчитат на милостта на съседите си, докато институциите бездействат.

И двете са с тежки психически разстройства от доста време, а след като родителите им умират преди година, състоянието им се влошава. Въпреки това те продължават да живеят сами в блок в столичния квартал "Младост", а съседите ми, които реално се грижат за тях, обвиняват "Социално подпомагане" в безотговорност.

Веселин Терловски от "Социално подпомагане" - Младост обаче не е съгласен с обвиненията на съседите. Той обясни през bTV, че като лица с увреждания тези жени получават месечни добавки, на Мария, която физически е доста зле, са отпуснати медицински изделия – инвалидна количка.

Въпреки призивите на съседите двете жени да бъдат настанени в дом, където да се полагат адекватни грижи за тях, Терловски обясни, че това не е възможно без тяхно съгласие.

"Към момента е възможно да вземат сами решения дали да бъдат или не настанени в дом, защото са дееспособни граждани. Те писмено трябва да заявят желанието си да отидат в специализирана институция, а сестрите неколкократно са отказали да бъдат настанени там", обясни той.

Ася Спасова, съседка на Надя и Мария пък твърди, че от "Социални грижи" само отчитат дейност: "Хората от входа се грижим за тях, този месец дори и "Социален патронаж" не работи и ако не им занесем храна, ще гладуват".

Ирена Георгиева, която познава сестрите от малки каза, че те са били нормални деца.

"После като млади работеха като преводачи, но като ги съкратиха нещо се отключи в тях и заболяването се появи в пълна сила, започнаха припадъци, истерии. Бащата по това време работеше в Германия, с майката ги водихме в психиатрични клиники и като се разбра какво е положението започнаха лечение. Преди година баща им почина, а година по-рано и майката. Те останаха сами, тежко преживяха смъртта на родителите си", призна съседката на Мария и Надя.

Мими Борисова, която е домоуправител на блока и звъни всеки ден в "Социални грижи", допълни че 6 месеца след смъртта на баща ми, двете жени са били настанени в болницата в Курило, а след половин година са ги изписали оттам. 

"Освен това те са в тежко физическо състояние, едната е на легло, другата е трудно подвижна. Една вече се наложи да викаме линейка, разкарва Мария цяла нощ, никъде не я приеха и накрая я върнаха. След пет дни пак изпадна в криза и пак същото. От "Социални грижи" дойде една жена каза да ядат супички и ще се оправят", обясни Борисова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 7 години

До АнонименВие имате ли представа какво означава да станеш попечител на психично болен? Това е такова "дърво" за попечителя, че той освен да ходи с една папка документи по институциите и отвсякъде да чува, че проблема е негов и отговорността е негова.. нищо няма да се промени...Те роднини не искат да се занимават, пък камо ли комшиите. Попечителя има много задължения, а права никакви.

11

Вместо инвалидна

преди 7 години

пенсия, уреден на заплатаЗа съжаление, почти във всеки институт има по някой такъв.Не е съвсем с ума си, но с връзки е настанен на работа и не прави нищо! Има ги най-много в институти, в които се ходи на работа само веднъж седмично.Но много по-скандално е това, че подобни хора се оказват с дипломи за висше образование. Нямам предвид интелигентните шизофреници, които могат да научат материала, а нещастни сла.боум.ни хора.Що се отнася до назначението, с връзки стават такива чудесии не само в БАН

10

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 11Зависи от диагнозата! Все пак не е редно за една държава от Евро-съюза да не може да се погрижи за хората с психични разтройства!

fallback