Снимка: архив Булфото
fallback

Най-много катастрофи в София стават от разсеяност, сочат последните данни на КАТ. Най-честото нарушение пък е неспазването на дистанцията. Това стана ясно от думите на шефа на КАТ-София комисар Тенчо Тенев. 

"Хората станаха твърде невнимателни, докато пътуват, за какво ли не си мислят", каза той.

Oще по темата

Тенев съобщи, че 60% от пътнотранспортните произшествия в София са след отвличане на вниманието. Има глобени шофьори за използване на телефон по време на движение, но според шефът на КАТ-София размерът на санкциите трябва да се повиши.

Все по-често катаджиите хващат и шофьори без книжки. Само за последното денонощие те са шест. Зачестяват и случаите на хора, които сядат зад волана под въздействието на наркотици. За последните 24 часа хванатите са трима.

"Когато караме в България, всички се чувстваме недосегаеми. В чужбина всички слагаме коланите, караме бавно, спазваме правилата", коментира още Тенчо Тенев пред bTV.

Той съобщи и че почти 100% от официално подадените в КАТ сигнали за нарушения, заснети с видеорегистратор, са последвани от наказание за нарушителя.

Той припомни, че пътната полиция има сайт, на който могат да се подават сигнали. В същото време, обаче, всеки, който изпрати кадри, трябва да е готов да се отзове на призовка и да потвърди показаното от видеото със свидетелските си показания. Тенев подчерта, че няма контакт между подателя на сигнала и извършителя на нарушението.

"Въпреки това хората предпочитат да изпращат сигналите по телевизиите", каза комисарят.

Той призова шофьорите да обърнат внимание и на състоянието на гумите си. Комисар Тенев припомни, че автомобил със слабо напомпани или пренапомпани гуми има увеличен спирачен път, а това е предпоставка за произшествие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Слави василев

преди 7 години

Докато има хора в България, които харесват простотиите на Слави Трифонов и мераците му за премиер България е загубана. На мен ми остава малко живот, но мислете му вие - ще има да се хапете прави със зъби за дупета си.

10

Гост

преди 7 години

До Анонимен 11Кое е потресаващото в случая, едва ли говори да се кара с 20. Има се предвид че като караш в града със 100 а ограничението е 50 , нормално ще каже да се кара бавно, т.е. по правилата. Как например всички Бг коли в Сърбия си спазват правилата ?!!?

9

Анонимен

преди 7 години

Потресаващо.Цитат: " В чужбина всички слагаме коланите, караме бавно, спазваме правилата", коментира още Тенчо Тенев "Карането бавно по принцип трябва да се наказва. То и в българския Закон за движение по пътищата пише:Чл. 22. (1) Водачът на пътно превозно средство не трябва да се движи без основателна причина с твърде ниска скорост, когато по този начин пречи на движението на другите пътни превозни средства.Този катаджия говори за ниската скорост като за нещо хубаво. Потресаващо.

fallback