Снимка: архив Reuters

Тероризмът, бежанците и радикалният ислям са трите големи заплахи за страната ни. Това смятат над 85 на сто от българите според представително проучване на изследователски център "Тренд".

Сред другите страхове у нас са свързани с нова икономическа криза, противопоставянето между САЩ и Русия, намеса на Турция във вътрешната ни политика.

Изследването е проведено сред 1000 българи в между 2 и 11 юли 2016 г. Проучването е направено точно преди атентата в Ница и опита за военен преврат в Турция, уточняват от изследователския център.

Още по темата

По време на изследването анкетьорите са изброили различни потенциални заплахи с молба към участващите в проучването да определят най-големите.

Като най-сериозни пред страната ни се нареждат терористичните атентати, радикалният ислям и бежанска криза. За всяка една от изброените около 85% от пълнолетните български граждани посочват, че е заплаха за България.

И трите до голяма степен са свързани с нарастващите в последните години страхове свързани с проблемите около Близкия изток, анализират от "Тренд".

Българите имат притеснения и от нова глобална икономическа криза. Близо 80% от всички запитани оценяват като заплаха евентуална нова световна криза свързана с икономиката. За това допринасят слабото икономическо възстановяване в Европа, санкциите срещу Русия, както и новините около Brexit.

Две трети от хората, участвали в проучването, имат опасения за намеса на Турция във вътрешните работи на България. Те смятат турското влияние у нас за заплаха.

Малко над половината от анкетираните виждат заплаха за страната ни в едно ново противопоставяне между САЩ и Русия. Една четвърт от българите пък се страхуват от евентуална руска агресия. Според изследователския център традиционните русофилски чувства сред немалка част от българите вероятно са причината този дял да е толкова малък.

"Тренд" тества и отношението на българите към различни държави и организации.

Най-сериозни симпатии събира Германия. 65% от всички българи, участвали в допитването, изразяват по-скоро положително отношение към тази страна, а само 6% изразяват по-скоро отрицателно мнение.

На второ място се нарежда Русия. Исторически предопределените русофилски настроения вероятно са причина 60% от българите да изразят по-скоро положително отношение към страната. Демографската разбивка на този въпрос сочи, че симпатиите доминират най-вече сред по-възрастните групи и симпатизантите на БСП.

По-скоро положително (35%) е и отношението към САЩ. 30% са на обратното мнение и близо толкова не могат да определят отношението си.

31% симпатии събира Китай, а едва една пета положително отношение се регистрира към Турция.

Въпреки множеството проблеми и кризи, които сполетяха Европейския съюз, високите стойности на положително отношение към него се запазват (68%). Една десета от българите са на обратно мнение.

Положителното отношение (44%) към НАТО има превес над отрицателното (19%), като тук се проявяват по-нюансирани нагласи, в сравнение с ЕС по различни демографски критерии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase