Снимка: архив Булфото

Държавата ще разрешава проблема с местата в детските градини с нова инициатива за поощряване на работодателите да откриват детски кътове и детски градини там, където хората работят.

Това стана ясно от думите на социалния министър Зорница Русинова.

Тя съобщи, че от следващата седмица ще даде възможност на общините, областните и централните администрации да кандидатстват по проекти на "Красива България". Целта е да организираме детски кътове и детски градини там, където хората работят”, обясни Русинова пред "Нова телевизия".

Министърката съобщи, че такава възможност има и програма по линия на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Схемата е на стойност 80 000 млн. лв. В нея има комбинация от дейности за съвместяване на работата и личния живот.

"Така даваме повече точки и приоритет на всички работодатели, които са дали такива условия за своите работници", обясни още Зорница Русинова.

Тя отрече информациите, че ще спира детските надбавки за всички родители. Министърката ги нарече слух и ги свързва с предизборната кампания.

"Напротив, от 1 юли много повече семейства ще имат възможност да имат достъп до детските надбавки", обясни Русинова.

Тя съобщи, че в момента 650 000 деца в 450 000 семейства получават детски. "С новия подход – около още 10 000 семейства ще имат възможност да ги получават", каза министърката.

"Детските надбавки са инструмент, с който подпомагаме социално най-уязвимите хора", подчерта социалният министър и допълни: "Амбицията ми е да подпомогнем истински работещите семейства и майки".

Според нея обаче много често проблемът не е само в парите, а и в средата. Затова тя предприема действия за отваряне на детски кътове там, където хората работят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase