Снимка: Bulgaria On Air

Върховният касационен съд отмени присъдата на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Делото бе върнато зa преразглеждане и това разбуни духовете.

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с почерненото семейство на Яна в село Хърлец, както и с техния адвокат Григор Вълков. Те категорично ще настояват за доживотен затвор за Николай Русинов и няма да се задоволят с по-малка присъда.

Още по темата

"Ние подадохме жалба за преразглеждане на делото и се радваме, че ВКС я уважи. Мотивите за сваляне на доживотната присъда до 19 години затвор е, че смъртта не е настъпила по особено жесток начин. Съдебните лекари подскочиха, когато чуха това. Тя беше смазана, като я взехме от съдебна медицина. Този човек е жалък... да посегнеш на едно дете посред нощ. Не може да се нарече и човек. Искаме връщане на смъртната присъда в България", разказа бащата на убитото момиче Явор.

Той изрази увереност, че това няма да е окончателната присъда. "Ние сме за смъртна присъда. Утеха няма да намерим, детето ни няма да се върне. Искаме обществото да бъде предпазено от такива паразити и убийци", каза още почерненият баща и се закани на Николай Русинов:  "Ако го пуснат на свобода, ще си сменим ролите и аз ще съм подсъдим. Ще го открия, има механизми, няма къде да се скрие. Но няма да го пуснат, магистратите са мислещи хора".

Пред камерата на телевизията бащата на погубеното момиче призна, че около 25-26 пъти се е срещал в съда с Николай Русинов, който нито веднъж не е посмял да го погледне в очите. 

"В затвора трябва да работи и да си изкарва прехраната. Данъкоплатците му плащаме издръжката в затвора. Да му плащам за това, че е убил дъщеря ми... Искам да цепи дърва и да носи камъни, но да си изкарва прехраната. Няма да го оставя докато съм жив, никога няма да се откажа", категоричен бе Явор.

Росица, майката на Яна, недоумява как след 5 години ходене по съдебни зали, съдът е решил, че Русинов е виновен, но "убийството не било извършено по достатъчно жесток начин".

"Той е по-скоро нагъл, отколкото гузен. Не може да влизаш в съдебната палата с гордо вдигната глава, а ние потърпевшите влизаме с наведени глави. Той иска да изкара, че нашата дъщеря се е самоубила. Няма лек за тази болка", жалва се майката на Яна.

Авдокатът на семейството Григор Вълков пък е убеден, че четвъртият съдебен състав по процеса ще стигне до извода, че единственият извършител на убийството е подсъдимият Русинов.

"Апелативният съд не е анализирал всички доказателства. Той не е взел под внимание наличие на доказателства, като множеството кръв по дрехите и телефона на Яна, множеството наранявания, които тя е получила приживе. Намерена е салфетка с кръв и биологичен материал от Русинов, което доказва вината му", обясни авдокатът пред Bulgaria ON AIR.

"Едва след задържането на невинния свидетел Николай Русинов се върна от Турция и започна да развива своята версия, че е имало полов акт, но със съгласието на Яна. Единственото справедливо наказание е доживотен затвор, наказанието от първа инстанция на СГС. Това е един жесток човек. Стигам до извода, че той е съдист", каза още Григор Вълков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase