Соня Найденова, Лозан Панов, Меглена Кунева, Росен Плевнелиев. Снимка: БТА
fallback

Двама магистрати са осъдени за корупция с ефективни присъди - един съдия и един прокурор. Няма обаче такива примери за висши политици, заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов по време на форум за противодействие на корупцията.

Oще по темата
Панов каза, че се надява да има български онлайн музей на корупцията по примера на Румъния.

"Политиците стигат до там, докъдето им позволим", заяви още шефът на ВКС. Той напомни получения от него есемес от премиера на заседанието на ВСС по скандала "Яневагейт", чийто текст публично обяви, като подчерта, че получателят трябва ясно да се разграничи от подобен тип взаимоотношения.

Според него засега борбата с корупцията в съдебната система се свързва най-вече с промени в законодателството. Разделянето на ВСС на две колегии обаче не довело до това съдиите да се самоуправляват, каквато била идеята, заради решенията на депутатите.

Панов каза, че явлението автоцензура е по-лошо от корупцията, когато от страх, лоялност или други подбуди съдията взема решение под натиск и ограничения, които сам си е поставил. По думите му тези практики не са рядкост и ще се повлияят най-трудно.

Соня Найденова, член на ВСС, коментира, че корупцията е обществено зло, а последиците от нея рушат усещането за държавност.  Тя посочи, че е трудно да опровергае твърдението, че хората по върховете на съдебната власт са основните виновници за това.

По думите й по антикорупционни дела има ниска разкриваемост и малко осъдени, основно за дребни неща.

Според Найденова политиците са длъжници на съдебната власт. По време на прехода я употребиха, като се опитваха да я деформират и създадоха олигархични форми на влияние за вътрешно и външно въздействие, посочи тя и допълни, че отблагодаряването за това ставало чрез кариерно развитие.

На форума вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, и правосъдният министър Екатерина Захариева подчертаха, че успешната борба с корупцията ще е резултат от съвместните усилия на всички институции.

Кунева заяви, че антикорупционният закон, който мина на първо четене в парламента, е искан не от Брюксел, а от българското общество. Според нея от всички работещи в момента антикорупционни органи най-голям резултат има Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, която ще е част от новото Бюро за предотвратяване на корупцията.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова изтъкна, че усилията на МВР са за борба с корупцията вътре в министерството и в помощ на борбата с това явление. Според нея "лекарството" срещу корупцията е откритото управление.

Според правосъдния министър Екатерина Захариева няма как борбата с корупцията да е ефективна без добре работеща съдебна система, без независими следователи, съдии и прокурори. Тя подчерта, че само законодателни промени не са достатъчни, а основното е кой ги прилага и колко ефективно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Krom

преди 7 години

3 лице - множествено число - неопределено - "те" - някакви лоши хора, "употребиха" - човек ще рече, че сега не го правят, "нас" - ерго -съдебната власт - за свои цели. Ами ти за какво си назначен бе, жмольо? За да плачеш като небезизвестната вдовица за небезизвестния член? Много ти приляга, кой да свърши твоята работа - марсианците ли? Дърти пачи с партийно родословие ни учат на "европеизъм" и какво ли още не. И през цялото време осъзнаваме, че нов бардак не се прави със стари ... труженички.

31

Анонимен

преди 7 години

кайман не гони кайман

30

Анонимен

преди 7 години

Истината е,че всички български политици след 1989г трябва да бъдат съдени като организирани финансови престъпници и терористи.Под лозунга за "гласност,демокрация ,глобализация и пазарна икономика" под ръководството на САЩ и ЕС осъществиха унищожаването на икономиката,здравеопазването,образованието и 50% от населението на БГ.Но - Господ си знае работата!"Изпълнителите" на такива планове "организирано" изчезват!Както Садам,Кадафи и т.н.

fallback