Архив: Булфото
fallback

Законов хаос може да остави млади учени от БАН без жилище и да ги накара да напуснат блок 58 в Студентски град, където те живеят.

Венелин Хубенов, асистент в Институт по микробиология към БАН, разказа пред Dnes.bg за битовия абсурд, пред който те са изправени поради законовите разпоредби.

"Студентски столове и общежития" се опитва да освободи блок 58 от учените, които живеят там под наем. В знак на протест днес в 10:00 часа учените се събраха пред НС, като основните им искания бяха да не се променя статутът на блока, който винаги е бил за учени и преподаватели.

Блок 58 има 3 входа, всеки със 7 етажа, а на етаж по 15 стаи. Там има не само наематели от БАН, но и чуждестранни студенти. Условията в блока са ужасни - последно е правен ремонт на асансьора, който е бил крайно необходим. Голяма част от този ремонт е платен от наемателите, което противоречи на Закона за наема и договорните отношения. Наред с това всички подобрения и ремонти вътре в стаите се извършват от наемателите. Единственото, което е направено от "Студентски общежития", е смяната на дограмата. 

В момента договорите с учените се сключват от година за година и никой вече не започва ремонт, защото не знае дали ще е остане след това. Последните договори са подписани до 31 декември тази година. Причината е, че се готви промяна на наредбата и само тези, които отговарят на условията, ще бъдат подновени.

"Но каква част ще отговарят на условията, какви ще са критериите в тази наредба е неизвестно. Иска се учените да освободят двата входа и само единият вход да остане за тях, това означава, че минимум две трети трябва да си тръгнат", обясни Хубенов.

Статутът на блока откъм законови разпоредби е пълен хаос. По груби преценки потърпевши от този хаос са около 200 души млади учени, който ще трябва да напуснат и да излязат на свободен наем – лукс, който те не могат да си позволят, а сред тях има и семейства с деца, пресметна той.

Със заповед от април 2004 г., подписана от тогавашния министър на образованието Игор Дамянов, изрично се казва, че "блок 58 е за лица от научнопреподавателския състав на висшите училища в София и от състава на БАН". Към тази заповед обаче се прилага наредба на "Студентски столове", според която блокът може да се обитава от лица до 35 години и за период не по-дълъг от 5 години.

И тук идва противоречието, защото един учен няма как да отговаря на тези условия. Всички знаем как се прави наука в страната, условията, при които работят учените, и заплащането, което получават за труда си, обясни Хубенов.

Протестиращите учени искат да отпаднат и двете клаузи – възрастта до 35-години и 5-годишният срок. Това е наредба за студентите и е абсурдно да се прилага за учените, категоричен е Хубенов.

"В последно време в европейските документи не се говори за млади учени до 35 години, там няма възрастова граница", обясни той.

"От друга страна ние не виждаме някакви специални усилия от страна на министерството да подобри икономическото и социалното положение на младите учени и на нас ни е много трудно да вземем жилище под наем, да не говорим за закупуване на дом. В началото на кариерата си един млад учен започва с около 500 лв.", каза той и припомни, че заплатата на един асистент е почти приравнена с тази на чистачката.

Двамата с неговата съпруга са в самото началота на научната си кариера и скоро са защитили дисертациите си. Тя също е млад учен в Института по информационни и комуникационни технологии, но в момента е по майчинство и гледа едногодишното им дете.

Бюджетът им на месец е по-малко от 1000 лв. "С тези пари е невъзможно да излезем на свободен наем", допълни Хубенов. Въпреки битовите неуредици двамата засега не мислят да си тръгват от България.

"Не ни се иска да напускаме страната въпреки недобрите условия, при които работим. Бихме искали нашият труд да остане тук. Но ако принудата надделее над родолюбието ни, сигурно ще тръгнем за чужбина. Много наши колеги вече предприеха тези стъпки", призна биологът.

Откакто започна политиката за рестрикция и бюджетът за наука силно намаля, силно намаля и интересът към научна дейност. Много колеги заминаха за чужбина или намериха работа в частни фирми, където парите са повече, каза още Хубенов.

Той призна, че Министерството на образованието търси решение на проблема. Самият министър Меглена Кунева заяви, че статутът на блок 58 се разглежда, а към министерството е сформирана комисия, която да реши казуса.

Според комисията обаче блокът работи на загуба и едно от предложенията й е младите учени да бъдат настанявани там за не повече от 10 години след придобиване на научната степен "доктор".

"Но дори и тогава ние няма как да излезем на свободен наем, защото заплатите ни не растат толкова бързо", колкото ни се иска, коментира Хубенов.

Днес към министър Кунева ще бъде отправен въпрос в парламентарната зала. Вили Лилков от РФ ще пита какви конкретни стъпки ще предприеме министерството за решаване на жилищния проблем на кадрите на БАН и преподавателите от ВУЗ-овете. Остава да чуем отговора и мерките на образователното министерство, завърши биологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Да сравним и друго

преди 7 години

Знае ли някой колко са хората до 35 г., работещи в София и получаващи заплати, не по-високи от тези на младите учени в БАН? Колко от тях могат да разчитат на ведомствени жилища с нисък наем? С какво обитателите на бл.58 стоят по-високо от всички тези хора?Наслушахме се на истории за връзкарството в БАН. Значи, уредил се там на спокойна работа, която му дава възможност да печели допълнително от преподавателска дейност и от работа по странични проекти, но иска да му осигурят и жилище за без пари!

73

Добре, но да сравним

преди 7 години

Непрекъснато чуваме за приходящите учени, които идват от София, за да четат лекции в университетите и колежите в провинцията.Тези, които живеят в бл.58 не са от София.ВУЗ-овете, за които не достигат преподаватели също не са в София.Е, защо тогава тези от бл.58 не се върнат у дома си и не станат преподаватели в университетите, които се намират в техните райони? Нали преподавателите във ВУЗ-овете получават по-високи заплати, отколкото работещите в БАН?Който иска София, да си поеме разходите.

72

ГУРБЕТЧИЯ

преди 7 години

В началото на кариерата си един млад учен започва с около 500 лв.", каза той и припомни, че заплатата на един асистент е почти приравнена с тази на чистачката.АМИ НАЛИ СА ПАТРИОТИ ,ТОГАВА ДА СЕ БОРЯТ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ ! АЗ ЗА 500 ЛВ. К.ЕНЕФИ НЕ МИЯ ,А ТЕ ЗА 500 ЛВ. ПРЕПОДАВАТ ВЪВ ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ! АЗ НЕ СЪМ ПАТРИОТ И БИХ ШУТА НА БЪЛГАРИЯ И НА ИЗЕДНИЦИТЕ ! КОЙТО Е ПАТРИОТ ДА ОСТАНЕ И ДА СЕ БОРИ ДА ВИДИМ ДОКЪДЕ ЩЕ СТИГНЕ !

fallback