Снимка: архив Булфото
fallback

Привърженици на идеята за споделено пътуване се готвят за организиран протест, ако парламентът приеме предложението на правителството за промени в Закона за автомобилните превози.

Както Dnes.bg писа, кабинетът предлага на инспекторите на ДАИ да се дадат специални правомощия, с които да могат да разпитват пътниците в автомобилите дали са платили или не за превоза си. Същността на така нареченото споделено пътуване е хора, които пътуват в една посока, да го направят заедно и да разделят разходите си за него.

Според председателя на Либертарианското общество Стоян Панчев предложението на правителството е нелогично.

Oще по темата

"Ако единственият начин на властта да се бори със сивия сектор, е да се отнемат такива огромни парчета от нашата свобода, не го приемаме", каза Панчев пред БНР. Според него е безумие да се смята, че за да се спипат компаниите в сивия сектор, трябва да се даде право на ДАИ да спира всеки, който се е разбрал да пътува с някой нанякъде във Facebook.

Те казват: "Дайте ни безкрайна власт, ние обещаваме да хванем само лошите. Ясно е, че това не става така", допълни Панчев и прогнозира, че ако тези текстове от закона за автомобилните превози влязат в сила, ще се появи поредната свръховластена част от държавната администрация.

"И тя ще тероризира хората, които са решили да спестят част от сумата, която биха дали на картела на автобусните превози", каза още шефът на Либертарианското общество.

На въпроса дали хората, които организират споделени пътувания, трябва да плащат данъци и осигуровки, Панчев отвърна с въпрос: "Ако дам заем на съседа си, аз банка ли съм? Ако се разбера със съучениците си да пътувам до Бургас, аз превозваческа фирма ли съм?".

Шефът на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев призна, че в текстовете, предложени от кабинета, има много неизяснени въпроси и съобщи, че ще изпрати писмо до ДАИ за подробности около внесените изменения.

"Разбирам, че се опитват да се борят с нелегалния бизнес, но аз не съм сигурен, че точно това предложение решава точно това", каза Ананиев и допълни: "Има прекалено много въпроси към момента".

Шефът на транспортната комисия обясни, че според него целта на кабинета не е да спира споделените пътувания. Той допълни, че по принцип инспекторите на ДАИ нямат право да спират автомобили на шофьори с книжка категория "В".

Според него конкректното предложение ДАИ да изисква сведения, "тоест да разпитва пътниците", няма как да бъде задействано.

"Контролните органи не могат да разпитват, а само да съставят акт", каза още Ананиев. Освен това, според него, хората, които са разпитвани, имат право да не отговарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 7 години

Охх. отдавна е време тези да бъдат изритани и натикани в затвора...

50

Анонимен

преди 7 години

До АнонименЕх тези мокри сънища, само тема да ви дадат, все натам ще ви избие :-)))

49

123

преди 7 години

държавата започва да се превръща във враг на гражданите си,държавните служители стават бирници чиято цел е да обират хората за да си осигуряват привилегии и финанси

fallback