Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Кой и защо иска да е българин? Историята на един от чакащите гражданство – разказана в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

22-годишният Куаси Ив печели награди с националния тим на България още преди да е българин. Роден е в Мали, бяга от размириците там и се озовава у нас. Догодина ще се опита да получи гражданство, но вече е развявал гордо националното знаме.

Като вратар на "Отбора на надеждата$ Куаси Ив е избран за най-добър играч на своя пост от всички участници на световното първенство за хора в неравностойно положение в Чили през 2014 г.

За себе си казва, че е развявал знамето на България и се е чувствал истински патриот.

Куаси Ив е сирак - от малък остава без баща, който е убит при военни действия в родината си Мали. У нас момчето започва нов живот. Учи в българско софтуерно училище и работи във фирма, която се занимава с обзавеждане за баня. Състезател е във футзалния отбор на клуб "Танг Ра". Има син. Кръстил го е Филип.

Засега Куаси Ив има статут на бежанец. Говори много добър български - започнал да го учи в бежанските лагери в Бусманци и Овча Купел. Именно там е забелязан и футболният му талант. Малиецът е категоричен, че иска да остане в България.

Малко над 60 000 души са получили гражданството на основание "български произход", а 1855 на основание "обща натурализация".

От справката на правосъдния министър става ясно, че едва 6% от хората, които са искали паспорт, са били отхвърлени. Вижте неговата история



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

couudy

преди 7 години

. Е, без никакви съмнения и защитавайки думите си, подкрепям този малиец! Не просто защото е тема на разговор или защото искам да опровергавам мнения или твърдения, а защото с очите си видях и с ушите си чух за неговия живот. Да, той притежава качества и ценности, които за съжаление рядко ми се случва да срещна. А първото нещо, което забелязах в него, беше Човешкото! И повярвайте ми- когато човек погледне от другата страна и съпреживее случващото се, застава на страната на моралното и човешкото!

45

couudy

преди 7 години

Борите се за ценности, които всъщност никога не сте притежавали! Спрете и се замислете за душите си! Хората имат нужда да бъдат научени преди всичко да проумяват света. Комплексите и намръщените Ви завиждащи личица пречат единствено на Вас. Моля се само за разум и обективизъм за Вас! Народът е казал: Преживей и ще разбереш.

44

couudy

преди 7 години

Нямам никакво обяснение на факта как хорица с бедни душици съдят някого, само защото цветът на кожата му е различен!? Смята ли народа български за морално и човешко да обиждаш, да насаждаш омраза и негативизъм, само защото някой се е почувствал добре в иначе хубавата ни държава? Защо ли това ми прилича повече на лесен начин да избиеш комплекси и да скриеш факта, че завистта върви редом до теб?? Що за хора има по тоя свят! За какво се борите вие, които редите с богатите си речници?

fallback