Снимка: архив Bulphoto

Мит е, че възрастните работници не искат да работят и предпочитат да се пенсионират - около две трети от хората след 55-годишна възраст в ЕС предпочитат постепенно пенсиониране и почасова работа. Това каза Виктория Леви - старши икономист в Световната банка, цитирана от БТА. Тя представи проучване за застаряването и растежа в Централна Европа и Балтийския регион.

По думите на Виктория Леви бариерите пред възрастните хора в България са, че са изключени от обучение и няма почти никакви възможности за по-плавно пенсиониране, каквито има в по-старите държави от ЕС.

Според проучването в рамките на ЕС в страните от Централна Европа и Балтийските държави населението застарява по различен начин, раждаемостта като цяло е спаднала до по-ниски равнища в сравнение с ЕС-15.

Средната очаквана продължителност на живота е под тази за ЕС-15, като в повечето случаи разликата е между четири и седем години. Намаленото дълголетие се обяснява с по-високото равнище на смъртност сред бедните, а наред с това емиграцията на младите хора ускорява процеса на застаряване и води до намаляване на населението.

За България конкретно запазването на здравето на възрастните хора трябва да е приоритет - да се постигне така наречената сърдечно-съдова революция, заяви Виктория Леви. По думите й, ако махнем смъртността, причинена от заболявания на кръвоносната система, в България смъртността ще е по-ниска от тази в ЕС, затова трябват мерки за превенция - правилен начин на хранене, движение, адекватно поддържане на хронични състояния като хипертония.

Според директора на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков в сегашната ситуация европейските нации имат нов шанс в световната надпревара по-активно да използват капацитета на старшото си поколение.

Като друг мит за възрастните хора Виктория Леви посочи представата за по-малката им продуктивност като работници. По думите й има доказателства, че при възрастните хора, ако има влошаване на когнитивните умения, то се компенсират с натрупан опит, като работниците на по-старша възраст компенсират с реорганизация на епизодичната памет. По думите й възрастните хора предпочитат също да се пенсионират съвместно с партньора в живота си.

Проучването препоръчва осигуряване на по-гъвкава организация на работата, по-голям дял на работата на непълно работно време, както за работниците в предпенсионна възраст, така и за родителите на малки деца, за обезпечаване на по-дълъг трудов живот на застаряващата работна сила.

От Световната банка смятат, че за България са необходими образователни мерки. Леви припомни проучване от 2012 г., според което България има най-високо ниво на функционална математическа неграмотност, което се отразява на качеството на работната сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase