Снимка: архив, Булфото

Одобряването на съдебни разходи в размер на 2,5 млн. лв . в цената на парното е поискала "Топлофикация София" в заявлението си за тарифата от 1 юли. Регулаторът обаче е орязал 1,2 млн. лв. от тях, тъй като според отчета на дружеството за миналата година това е сумата, която топлофикация е успяла реално да си събере от клиенти, дадени на съд, след спечелването на делата, съобщава "Монитор".

В случая става въпрос за разходи по юрисконсултски такси и за други съдебни такси по делата. Така реално на топлофикация ще й бъдат признати около 1,3 млн. лв. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на парно тарифите, които трябва да влязат в сила от началото на следващия месец.

Юрисконсултските възнаграждения станаха повод за задочен спор между омбудсмана Мая Манолова и шефът на КЕВР Иван Иванов през последните два дни. Манолова заподозря Иванов, че може би се е поддал на натиск, тъй като вече 4 месеца бави махането на юрисконсултските възнаграждения чрез промяна на общите условия на топлофикациите. Иванов пое такъв ангажимент в края на февруари.

Преди общественото обсъждане шефът на КЕВР коментира, че не е излъгал потребителите. Той каза, че комисията чака произнасянето на Конситуционния съд, който беше сезиран по проблема от омбудсмана. Против съм при 7 лева дълг, хората накрая да трябва да плащат 700 лв. , посочи Иванов. И се аргументира, че въпросът се проучва в детайли от гледна точка на законността, за да не падне впоследствие в съда.

Междувременно от столичната топлофикация съобщиха, че от началото на годината досега са дадени на съд 2000 абонати, като бройката е на миналогодишното си ниво. В същото време от там отчитат почти троен скок в сключените споразумения за разсрочено плащане на борчовете до около 5000.

Процентът на
редовно плащащите клиенти е скочил с 8 на сто за година до 80 на сто. Това са хора с най-много по две просрочени сметки. От топлофикация обясниха, че това се дължи на активната им работа с клиентите, както и на предупредителните надписи във фактурите, че предстои даването на клиента съд.

Още по темата

Плановете на КЕВР са да намали тарифите на топлоенергията от началото на следващия месец почти във всички градове. За София спадът ще е с 4,5%, в Пловдив - с 3,5 на сто, в Плевен - с 5,5%, в Бургас - с 4,5%, а във Варна с близо 4 на сто. Намаление с около 3,5% се предвижда за Враца и Велико Търново, а в Разград то ще е близо с 5 на сто. От топлофикациите, които са на въглища КЕВР смята да одобри спад на тарифите за русенската (с 0,5%) и пернишката (с 1,4%), а на сливенската ще позволи повишение на цената с малко над 4%.

От гражданските организации поискаха цялото намаление на цената на газа да бъде отразено само в цената на парното. Според техни изчисления
цената му трябва да падне с над 15%.

От КЕВР обаче контрираха, че при евтиния газ делът му във формирането на крайната цена е паднал до 60%, затова не се получават по-големи намаления.

Междувременно стана ясно, че "Булгаргаз" е подала заявлението си за промяна на цената от 1 юли. То е в рамките на предварително прогнозирания процент - 9,97 на сто до 281,08 лв. на 1000 куб. м. без ДДС и акциз. Това прави сумарно намаление от началото на годината с 31%.

Публичното обсъждане на цените на тока премина без особени дебати. За тока КЕВР остава на първоначалната си позиция да запази сегашната тарифа в Западна България (ЧЕЗ), да намали с близо процент цената на ток в Североизточна България (Енерго Про) и да одобри поскъпване от 0,65 на сто за югоизточната част на страната (ЕВН).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase