Снимка: Facebook
fallback

Паметник на българския кан Алцек ще бъде открит утре в италианския град Челле ди Булгериа /в превод - българските килии/ от посланика на България в Италия Марин Райков и от кмета на града, съобщиха от Националния исторически музей.

Кан Алцек е един от синовете на кан Кубрат, който с част от народа в областта, която му е била подчинена след удара на хазарите върху Велика България, се преселва в Италия и сключва договор с краля на лангобардите Гримуалд /662-667 г./, позволяващ му да се смята за федерат.

Българите се заселват в региона Молизе - в тогавашните околии Селино, Бояно и Изериня, лоялни и коректни федерати са и постепенно се италианизират, се посочва в съобщението.

Странното име на градчето идва от легендата, че там е имало манастир с български монаси. Жителите на Челле ди Булгериа имат съзнанието, че са потомци на българи, макар и да не знаят и дума български.

Това е валидно и за потомците на българи в околните селища. Те се гордеят с произхода си и много от тях са превърнали етническото си име във фамилно - Булгарини, Булгаро, Булгари. Такова е фамилното име и на един от крупните производители на парфюми, посочват от Историческия музей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

language

преди 7 години

това КАН е като въглеродния двуокис, дето сега е диоксид... на баба ви хурката!

27

Celle de Bulgheria

преди 7 години

Ей, как можаха някои да напишат толкова глупости тук. Хората сложили паметник на свой прародител, който е и наш прародител. Цялата ивица от Салерно до Кампобасо на изток е била населена с българите на Алцех. Самият Алцех се установява в Молизе(Кампобасо) и получава титлата Дук на Молизе. Открити са прабългарски погребения там, с коне и бойно снаражение. Може ли хората в Италия да знаят произхода си, а тук неуки коментират без уважение към предците си?!Над Celle de Bulgheria има и връх България.

26

Ханку Брат

преди 7 години

Кой тоя

fallback