Снимка: Булфото, архив
fallback

Българите консумират хляб от замразени заготовки, въпреки че зърнопроизводството е водещият отрасъл в земеделието. Този извод оповестиха учени от Института за икономически изследвания в своя анализ, цитирани от БНР.

20 години реформи в селското стопанство и все още неефективен сектор, а цената на аграрната реформа, пресметната от икономистите, е 8 млрд. долара от бюджетния сектор и 6 млрд. евро от общата селскостопанска политика на ЕС.

Най-скандалното е зърното, което ние произвеждаме в излишък и изнасяме, но нашият хляб се прави основно от хлебопекарни смеси и замразени заготовки. Тази информация няма как да я видите в статистиката. За целта трябва да разполагате с оперативната информация на митниците, каза доц. Огнян Боюклиев.

Това е съпроводено от спад в производството на традиционни за страната ни продукти, коментира още той.

Само 7% от ябълките миналата година в България, които можете да купите в магазин, т.е. на дребно, са български. 22% от доматите, 33% от месото, 44% от млякото – това вече е скандално, допълни  доц. Боюклиев.

Срещу това стои щат от 17 хиляди чиновници в сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Диан

преди 7 години

По-голямата беда е ,че с лоши продукти стават и лоши манджи. Баница със сирене- все едно е без сирене. Таратор с кисело мляко - все едно да беше с вода.За щастие има и днес добро сирене и добро кисело мляко стига човек да ги открие. За съжаление хората не го оценяват. Свидетел съм на човек,който ядеше помийско кисело мляко- лигаво,мазно и въобще не киселящо и твърдеше че е най-хубавото. А като тествах имаше млека които имаха вкус на ВОДА. Вода смесена с ... ВОДА. Отврат.

47

Диан

преди 7 години

А пък сиренето? Също помня първите опити за развалянето му . Беше сирене с вкус на СОЛ. И не беше кисело. Беше само солено. Много хора са забравили , че едновремешното сирене беше кисело. Хапваш го и се превиваш от болката в слюнчените жлези, защото те се стимулират рязко. От сегашното сирене не се стимулира нищо ... пълна скръб. А киселото мляко трябва да е кисело иначе какво мляко е това? Данонето да си гледа работата - неговото мляко е най-големия лигноч дето съм опитвал някога.

46

Диан

преди 7 години

До АнонименАЗ ПОМНЯ. Помня още вкуса на първото кисело мляко ,което решиха да правят в пластмасови кофички - беше ужасно. Още тогава си беше ужасно. Това в стъклото беше разкошно. А после добавиха и онова адското вещество "хикс". Не го знам какво е, но мирисът му е отвратителен- нещо средно между миризма на мас,чорапи и непрани престояли чаршафи. Странно защо хората си го ядат , явно не им пука от това. Не всички кисели млека го имат това вещество, но тея които го имат са напълно негодни .

fallback