Снимка: архив Булфото

Възможно ли е и у нас да се заговори сериозно за въвеждане на гарантиран базисен доход за всеки. Иначе казано – сигурна заплата без да работиш.

Въпросът за този нов вид обществена практика бе на дневен ред не на шега през уикенда, когато в Швейцария гласуваха дали да въведат основен доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен и 625 франка за децата под 18 години.

Швейцарците обаче гласуваха против идеята с огромно мнозинство – 76,9%.

Още по темата
В България има почва за въвеждане на базисен доход - 250 лева на дете и 500 на възрастен. Това смятат в Българския съюз за директна демокрация. Според Лилия Делирадева, която е част от организацията, швейцарците са отхвърлили идеята заради зле проведена разяснителна кампания.

"Част от заблудата, поради която беше взето това решение е, че парите от работещите ще се вземат, за да се дадат на неработещите", каза тя пред "Нова телевизия". Според нея швейцарците са мислили, че с гарантирания доход ще се увеличат данъците на работещите, за да бъдат дадени пари на бедните. Делирадева е категорична, че това не е така.

"Парите ще дойдат от Брутния вътрешен продукт, който е наличен във всяка една държава, включително и в България", обясни тя.

Бившият социален министър Иван Нейков обаче оспори възможността за въвеждането на гарантиран доход. Той нарече идеята красива илюзия, която е особено чуваема в едно бедно общество.

Нейков опонира и на Делирадева с ирония: "Научих, че швейцарците не знаят какво правят и какво гласуват. Излиза, че са много глупави".

Бившият министър обясни, че в България от десетилетия има безплатен доход. "Има безплатно образование, безплатна система за социално подпомагане, безплатна бърза помощ. Всичко това са услуги, дейности, които хората получават", каза Нейков.

Според него, ако един ден се решава такъв въпрос в България, трябва да решим дали всички тези услуги ще са платени и ще получаваме просто една сума и толкова.

"Източникът на такива пари са данъците. Тези пари идват от бюджета на държавата, а влизат в бюджета през данъци", каза още Нейков. Той беше категоричен, че нашата данъчна система не позволява отделянето на ресурс, по-голям от сегашния за социално подпомагане, грижи, услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase