Снимка: БТА

Всеки пълнолетен гражданин на Швейцария може да получава гарантиран доход от 2500 франка на месец, независимо дали работи или не. В страната на часовниците, банките и шоколадите гласуват на референдум дали държавната помощ да влезе в сила, посочва БиБиСи.
 
Поддръжниците на предложението настояват, че в 21-ви век работният процес е все по-автоматизиран и много от традиционните професии страдат от липса на работни места заради навлизането на машините. А машините не взимат заплати.

Факт е, че идеята за гарантиран месечен доход не е нова. Още през 16-ти век Томас Мор развива идеята в книгата си “Утопия”. През миналия век икономисти с леви и десни убеждения настояват, че това не е никак лош подход.
 
Американският експерт Милтън Фрийдман изтъква, че подобен ход ще позволи да се премахне товара от множеството социални програми. 

Във Финладия правителството обмисля да изпробва идеята в група от 8 хиляди души от по-бедните прослойки на обществото. Подобен проект се развива и в холандския град Утрехт. Австралия и Канада също пресмятат дали това няма да се окаже по-евтина алтернатива на социалните помощи.

Освен финансовата част на въпроса, в Швейцария умуват и върху чисто човешката страна. В момента много хора са принудени да работят не това, което искат и харесват или в сфери, които не предполагат професионално израстване. Причината е достатъчно ясна – необходимостта от паричен поток за елементарни нужди.

Професорът по трудово право Анди Стърн е категоричен, че светът е близо до технологична революция, която ще доведе до загуба на огромно количества работни места. “Всяка страна трябва да е подготвена. Бездействието ще е меко казано глупаво”, настоява Стърн.

И все пак откъде правителствата, в частност швейцарското, могат да вземат нужните средства, за да покрият минимум възнаграждение за всеки гражданин?

Неслучайно нито една парламентарна партия в Швейцария не се обяви публично в подкрепа на идеята. Обаче се оказва, че не проблемът с попълването на бюджета е основата тревога на политиците.

Макар и не официално, всички политически формации се опасяват, че приемането на подобен закон ще превърне Швейцария в оазис за хората от по-бедните страни и предвид споразумението с ЕС за свободно придвижване на граждани, страната ще бъда атакувана от милиони имигранти.
 
Настоящата ситуация на Стария континент по отношение на бежанската вълна е достатъчно напрегната и именно затова очакванията са швейцарците, мнозинството от които са с добър стандарт на живот, да се откажат от 2500 франка, но страната им да не стане магнит за бедните имигранти.
 
Самият факт, че подобен референдум вече е факт и предизвиква оживена дискусия, говори за промяна. Някои специалисти дори го определят като началото на процеса по отделяне на работата от придобиването на екзистенциален минимум приходи – така хората ще могат да правят точно това, което искат. С други думи нещо като далеч по-хуманен капитализъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase