Снимка: bTV

Жена на 94 години живее в болница вече месец. Тя е без лични документи и ключ за дома й, синът й пък отказва да я прибере.

"Сина ми е тука. И сега са беше обадил, че не тая вечер, утре сутринта ще дойде да ме вземе", казва Пена Свиларова. С тази надежда, всеки ден в болничното легло осъмва 94-годишната учителка – пенсионер.

Баба Пена, както тук с уважение я наричат, постъпва по спешност в ортопедичното отделение на болницата в Плевен на 28 април. С тежка фрактура на крака.

"Аз я приех вечерта, когато дойде. Синът беше безкрайно изнервен и много държеше по най-бързият начин да ни я остави", поясни Валя Крумова, която е медицинска сестра в отделението.

Операцията се поема от здравната каса, но пиронът който трябва да се сложи никой не го поема. Още тогава възрастната жена отказва операцията, но с друг мотив - тя смята, че няма да издържи операцията заради упойката.

След отказа от лечение следва възрастната жена да бъде изписана, но синът й отказва да я прибере. От болницата казват, че сина на баба Пена ги обижда и заплашва.

Ръководството е в безизходица вече месец. "Първо се обадихме на отдел "Социално подпомагане". Отговорът беше, че при жив роднина, те нищо не могат да направят", пояснява Йордан Георгиев, управител на болницата.

"Аз съм си задавал следния въпрос – ами, тя е на 94-95 години. Всеки момент може да почине, какво правим тогава?! Аз не мога и да я погреба. Пак трябват близки", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase