Снимка: Булфото
fallback

Честваме най-хубавия и светъл български празник, превърнал се от векове в повод за национална гордост. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на официалната церемония по случай 24 май.

"Днешният празник е особено специален, защото се навършват 1130 г. от началото на разпространението на славянската писменост в България, 165 г. от първото честване на Деня на българските просветители св. св. Кирил и Методий и 1100 г. от смъртта на св. Климент Охридски", допълни Плевнелиев.

"За нас българите няма друг ден като този. Ден, в който можем да възкликнем: "И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат"! Ден, в който се прекланяме пред историческото дело и мисия на светите братя и техните ученици. Ден, в който отдаваме заслужено признание за всеотдайността и апостолския труд на българските учители и будители. Ден, в който се гордеем, че сме българи, че сме народ със славно минало и бъдеще, древен и културен народ, създал своя собствена азбука, дал писменост и просветление на стотици милиони по света", каза още държавният глава.

По думите на президента словото е вечно, то не е подвластно на времето. То помни, претворява, възкресява. Ето защо да познаваш и съхраняваш българския език, култура, история и душевност, не е въпрос само на образование, а на принадлежност към народ и Родина.

Росен Плевнелиев се обърна към българските учители и творци, като изтъкна, че да бъдеш учител не е обикновена професия, а призвание да формираш млади и достойни хора, да създаваш личности, да градиш бъдеще.

"Всички ние носим в спомените си непокътнатия образ на любимия учител. Дълбок поклон пред академичната и научна общност, пред всички творци и културни дейци, дейците на читалищното и просветно дело и на всички които съхраняват и развиват богатото културно-историческото наследство на България. Отговорността Ви е огромна. Такова трябва да бъде и признанието за вашия труд", добави Плевнелиев.

"Мили деца, обичайте словото и помнете завета на дедите си. Нека никога не забравяме, че векове наред България е оцелявала заради своята просвета и култура. Днес възраждането на българското образование, наука и култура повече от всякога трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически. Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и народ е в образованието на младите. Честит празник!", завърши словото си президента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Каратанас

преди 7 години

До Анонимен--118 Защо Русия не допусна българи в Сан Стефано и в Берлин ?По късно при среща на Солсбъри и Радославов Той пита ; Защо нямаше БЪЛГАРИ В БЕРЛИН ?Имаше Гърци които твърдяха че Пловдив е Филипополис . Имаше Турци които твъдяха че Пловдив е ФИЛИБЕ. Ние се чудехме какви решения да вземем. Вън Русофилщината от Б--я.

83

Каратанас

преди 7 години

До Анонимен--116; Абе *** Англия установява 4 консуства преди Руско--Турската война!853 във Варна , 1860 г в Русе ,1864 гв Бургас и София . Картата на Българската Екзархия е 220 000 кв. Км.Утвърдена е със Султански Ферман 1870 г.Картата на Б--я уточнена на Зариградската конференция е малко по--малка от нея ,но имахме излаз на Бяло море. Русия ни раздаде земите .Заради нея сме 111 000 кв. км.

82

Каратанас

преди 7 години

До Анонимен--115;Казвал ли ти е някой колко си глупав ?Единственото добро нещо ,което русия ни стори. Ние си го платихме--10 680 250 ,43 рубли РАВНЯВАЩИ СЕ НА 32 ,5 тона ЗЛАТО. На 08.07.1876 г Русия и Австро--унгария подписаха Рахщадската тайна конвенция. След това и Будапещенска такава. В тях се разбраха да не се създава голяма държава на Балкан. полуостров. Картата на Българ. Екзархия е 220 000 кв. км.Русия ни раздаде земите на Сърбия,Румъния ,Гърция че и на Турция. Русия ни раздели.

fallback