Снимка: bTV

Али Хайредин е проповедник, бивш районен мюфтия на София и има две съпруги – духовна и законна.

Мъжът е подсъдим по първото дело за радикален ислям у нас и е наказан от съда с глоба за участие в нерегистрирана религиозна организация.

Проповедникът говори с неохота за семейството си, защото темата е деликатна. Преди 9 години е показвал само жената, с която има духовен брак.

Иначе е готов да разсъждава за едноженството и многоженството. "Това, което посочва Корана е едноженството. Другото е изключение. Позволено е, но има уговорка в Корана, Аллах я поставя: Ако ви е страх, че няма да бъдете справедливи, по-добре една. А никога няма да можете да бъдете справедливи", казва Хайредин.

Проповедникът има логично обяснение за многоженството. "Всички изследвания показват, че по принцип жените са повече от мъжете. Съотношението е 4 или 5. При положение, че една жена остане свободна, казва: Господи, защо аз не мога да съм. Този закон, ако не може да решава въпроса, какъв закон е. Имаше много протести от жени в Русия и по цял свят, които искат този закон да се премахне, защото не могат да си нарисуват мъже. Това е нормалното! Това е естественото. И ако законът в Корана беше за едноженство, той нямаше да бъде справедлив", поясни, казва Хайредин пред bTV.

Според него едната от жените трябва да е съгласна. "В ислямския свят, дори където обществото е свикнало, едва ли съпругите са доволни. Аз не съм чул. Само за един случай знам - това беше на един познат, учен човек. Починал неговия най-близък приятел и той взел съпругата му. И така много добре се разбирали. Няма никакви проблеми, казва - той е приел всъщност близък човек в семейството си", разказва проповедникът.

Според Хайредин джамиите никога не са били място, което плаши, а всичко друго е политическа пропаганда.Той осъжда намеренията на кмета на Пазарджик, партия ВМРО и главния прокурор да забранят бурките.

"Тези хора дори не са запознати колко бурки има в България. Аз мога да ви кажа, че в началото на процеса са били 8 жени с бурки, сега са 28. За 30 жени сега да създаваме настроения. Жените в Пазарджик носят лифаам, възприели са го и тук трябва да се зададе въпросът "защо". Естествено, това е големият въпрос - често търсим отговори като така им е наложено, така им е платено, така са купени. Неща, които звучат абсурдно: Някой да й плати и да е вярващ - значи тези хора до скоро не са били вярващи - сега претендират, че са вярващи", смята проповедникът.

"В основата стои пренебрегването на тази общност - тя е пренебрегната и от мюсюлмани, и от християни. Непознаването на религията е големият проблем. Като им е казано: Вижте, това е богоугодно дело. Не е вярно. Аллах е постановил кое е богоугодно - да си поставят забрадките и да не показват сексапил. Невъзможно е всевишният да разпореди нещо, което няма как човек да го възприеме нормално, защото бог е именувал човек да има лице. Лицето е лице, не е гръб - и как ще иска да го закрие, лицата са за да се разпознаваме. Дезинформацията и невежеството, а не пари и опасни влияния са причината обликът на ромската махала в Пазарджик да е все по-забулен", смята Хайредин.

На въпрос дали е опасно хора, които не осмислят дадена религия да се занимават с нея, проповедникът отговаря: "Посочете ми от Пазарджик един мюсюлманин, който да е извършил престъпление".

По думите му обвиненията за подпомагане на бойци на "Ислямска държава", както и снимките на Ахмед Муса пред знамето на групировката нанасят щети на исляма. "Аз, ако ги видя, това ще им кажа: не правете глупости. Бих им казал, че това са кокошкарски работи. Ако има аргументи, че тези хора правят нередни неща, трябва да има действия", допълни Хайредин.

Въпреки че обвинява политиците за разделението, Хайредин подкрепя участието на духовни лица в политически проекти, ако те целят добро за обществото. По думите му няма нищо нередно членове на новата партия на Лютви Местан ДОСТ да са бивши имами.

Самият Али Хайредин на е бил делегат на учредителното събрание на ДОСТ. Той от години не е в мюфтийството. Продължава да разпространява възгледите си за религията в джамиите и в Дагоново, и в селата наоколо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase