Снимка: архив, БулФото
fallback

Общ преглед
Арестуваният директор на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров е сключил неизгодни
договори за близо 500 хил. лева, обявиха на брифинг от прокуратурата.
Oще по темата
Александров е сключил договор със своя приятелка - Маргарита Мунос, собственичка на апартамент във Франция, в който били настанявани изпратени за лечение деца.

Тя е получила 200 хил. лева от фонда под формата на наеми, като прокуратурата е установила, че наемната цена била многократно по-висока спрямо пазарните във Франция.

Във всички останали държави децата са били настанявани в българските посолства. Това каза ръководителят на спецапелативната прокуратура Даниела Попова, цитирана от БТА.

Договор с Мунос имало сключен още в първия мандат на Александров, но после бил разтрогнат за известно време. След като отново поел ръководството на фонда, той подновил контракта.

Освен това Павел Александров сключил договор с посредническа фирма, която единствена имала право да превозва деца за лечение в Турция. На фирмата били платени 250 хил. лева за една година, които били описани като разход за лечение на деца.

Друга нередност, която разследващите установили, е, че за спешните случаи Александров се консултирал с трима конкретни лекари, които винаги насочвали децата за лечение в болниците, от които са. Тримата експерти, чиито имена засега прокуратурата не съобщава, са дали по около 100 становища, като за всяко от тях са получили по 35 лева. Всички останали експерти в списъка са ползвани най-много веднъж или два пъти.

Така освен НЗОК за лечението на децата плащал и фондът.

Разследващите установили, че Павел Александров представял документи, според които в личния си автомобил зареждал гориво за сметка на фонда.

Пари от родители за лечение на деца не са искани.

За сметка на фонда обаче няколко лекари са пратени на обучение в чужбина, като за това са изразходвани по около 10-12 хиляди евро на човек. Давани са и пари за облекло.

Павел Александров е роден в Долни Дъбник, Плевенско. От там били и повечето служители в администрацията на фонда, обясни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

В дома на Александров били намерени 16 000 евро, както и скъпи колекционерски монети. Разследването по случая започнало през миналия юни по сигнал, който не бил "отвън", поясни Спиридонов.

Днес прокуратурата ще решава колко души да остави в ареста и на кого какви обвинения да повдигне.

Акцията на МВР и прокуратурата била вчера, защото Александров се върнал от чужбина на работа само за един ден, след което щял да излезе в отпуск. Даниела Попова заяви, че арестите по никакъв начин няма да попречат на лечението на децата, както и на процедурите, които вече са започнали.

Проверка във фонда е имало преди година. Тогава не са открити нарушения.

А след като прокуратурата отказала да образува разследване, министърът на здравеопазването Петър Москов изпратил около 5000 страници документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 8 години

ДАНС ТОВА ДАЛИ ГО ЗАСЕКОХТЕ Съпругът на депутатка от ГЕРБ печели обществена поръчка за спирки за градския транспорт. И според експерти общината плаща два пъти повече от реалната цена на изработените спирки, съобщи НТВ.На снимки, изпратени от зрители, се вижда служебната кола на заместник-кмета по транспорта на София Любомир Христов пред къщата на депутата Ирена Коцева в Самоков. Разбираме, че Христов е ходил там многократно през уикендите. Оказва се, че съпругът на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева е съдружник във фирма, която е спечелила обществена поръчка да прави 60 спирки в София де

35

Попов

преди 8 години

Да. Публичното убийство бе извършено. Спусъкът го натиснаха Москов, ГДБОП и Спец. прокуратурата.Поръчителят - ...Колко лесно може да бъде очернен един човек. Клеймото е сложено и след това с години не можеш се оправдаеш. В очите на другите си белязан. Ако не друго, то поне мръсните номера нашите служби ги умеят. Битовата престъпност - кой да ти се занимава с нея. Бесен съм как един достоен човек може да бъде унищожен. Животът ни мина в мръсотия и тя се превърна в норма в тази държава.

34

Анонимен

преди 8 години

ПРАТИ ДАНС ЗАЩОТО НЕ СЕ Е ОТЧИТАЛ,ВЕДНАГА НАЗНАЧИ НОВ ФИЛОСОВ В КРАЖБИТЕ ЗНАЕЩ КЪДЕ ДА СЕ ОТЧИТА АГЕНТ НА ДС.БРАВО ПРОФЕСИОНАЛНА РАБОТА.ЩО НЕ ПРАТИШ ДАНС НА НАЙ-КРАДЛИВИЯ КМЕТ НА ПЛОВДИВ А А АМА ТОЙ ДОБРЕ СЕ ОТЧИТА НАЛИ,ЗНАЕ НА КОЙ.МАФИЯ

fallback