Снимка: Булфото, архив

Шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров точел фонда през 4 свои апартамента в чужбина, които давал под наем на семействата на болните деца, научи "Монитор" от разследващите.

Едно от жилищата със сигурност е във Франция, а за останалите три станало ясно от записани със СРС-та разговори на служителите във Фонда.

От жилищата Александров си докарвал солидни суми, тъй като ги е давал под наем на семействата на изпращаните за операции и процедури деца.

Още по темата

Родителите на практика не са плащали за тях. Наемите, както и пътуването не само на пациентите, но и на техните придружители, се поемат от бюджета на фонда, който се пълни от държавната хазна и от дарители.

Това е само една от схемите, които Александров и колегите му са използвали за точене на държавните пари за болни деца.

Вчера по обяд шефът на звеното и всичките му 7 подчинени бяха арестувани за 24 часа. Целият щат на звеното е от 8 души, което означава, че реално е арестуван целият Фонд.

Според разследващите тъй като били "малък и сплотен колектив", служителите и шефът им по-лесно развивали корупционните практики - отклонявали средства от Фонда за лечение на деца в чужбина към свои лични сметки.

Освен това самият Павел Александров вземал подкупи от родители на болни деца, които са му носени на ръка. При акцията в неговия кабинет са били открити пликове с пари.

"Шокиран съм от тази новина, че въобще можем да говорим за такова нещо, когато става дума за деца. Че може да има злоупотреба с парите за лечението на деца", сподели пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По думите му щом има намеса на ГДБОП това навежда на мисълта, че има организирана престъпност, а не просто нарушение на закона или злоупотреба от отделен човек.

Очаква се специализираната прокуратура да оповести повече подробности за нарушенията. Днес изтича и първоначалната 24-часова мярка задържане под стража на арестуваните. Очаква се прокуратурата автоматично да ги удължи на 72 часа.

От държавното обвинение единствено уточняват, че разследването е по досъдебно производство за организирана престъпна група за корупционни престъпления.

Междувременно днес родители на нуждаещи се деца ще протестират пред Фонда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase