Снимка: архив Reuters
fallback

С почти 11% намаляват малолетните и непълнолетни лица, които са водени на отчет през миналата година в детските педагогически стаи за извършени от тях противообществени прояви и престъпления. Това стана ясно от данните на Националния статистически институт. Повечето от тях са момчета, или 77,8%.

Само 56% от децата, извършили противообществени прояви обаче посещават училище. Някои от тях работят, но има и 11%, които нито учат, нито работят.

Оказва се обаче, че малолетните и непълнолетни деца, които са попаднали по един или друг начин в полезрението на полицията са близо една трета от всички водени на отчет лица - 29,7%.

За извършени противообществени прояви през 2015 г. през Детските педагогически стаи са преминали 6 145 малолетни и непълнолетни. От тях малко над една трета (31,8%) са били момичета, а момчетата са били 68,2%. От данните на НСИ става ясно, че през детските педагогичски стаи за извършени противообществени прояви са минали 773 деца повече.

От противообществените прояви най-много деца са минали през институцията заради "бягство от дома" - 24,6%, следващи от употребилите наркотични вещеста - 9,3%. За скитничество и просия са минали 380 лица или 6,2%.

Децата, които са минали през детска педагогическа стая заради извършени престъпления пък са 5362 и намаляват с 0,7% спрямо 2014 година.

Най-много деца са уличени в кражба - 57,6%, като най-много са ограбили търговски обекти, домове или пък влизане с взлом.

През 2015 г. от престъпления са пострадали 1 751 деца, от които 655, или 37.4%, са момичета.Най-голям е броят и съответно относителният дял на малолетните и непълнолетните, пострадали от кражби на имущество - 831 лица (47.5%).

Следват пострадалите от нанесени телесни повреди - 277 лица (15.8%), от грабежи - 107 лица (6.1%), и от блудство - 87 лица (5.0%). Случаите на деца, жертви на изнасилване са 19.

За изминалата година са наложени 7 537 възпитателни мерки на 5 243 деца. Най-често инспекторите прибягват до предупреждение - 37,4%, в 24% децата са поставени под възпитателен надзор на обществен възпитател, а настанени във възпитателни училища са били 77 лица между 8 и 17 години.

Повече от половината (59.1%) от децата, на които са наложени възпитателни мерки, са с начално или незавършено начално образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 8 години

иначе, магасаряните не са съвсем невъзприемчиви. обикновено си знаят, че са в грешка, но са сигурни, че с едно "извинявай" ще им се размине всичко, дори и ако са заклали някого. някой трябва да ги обгрижва постоянно тези тъпоумни същества. и тъй като това няма начин да се случи, просто трябва да се върне смъртното, докато проумеят, че има и справедливост и възмездие на този свят.

5

Анонимен

преди 8 години

за всички, но особено за нискообразованите, т.е. тъмнозеленикавокафеникавите, трябва да бъде възстановено радикалното смъртно наказание. нека бъдат екзекутирани законно 100-200 и после ще си говорим отново за статистиката на престъпленията, но в нова светлина.

4

Анонимен

преди 8 години

Ами не знам - преди 2-3 дни имаше за едни 9-10 годишни от тъмнолилавите, дето след 22 часа бяха пребили човек в Люлин, и накрая се оказа, че полицията си ги е познавала и вече се водели на отчет в стаята. И кво? Върнаха ги на родителите. Ми то нормално, че бройката ще намалява, след като все едни и същи ги хващат...

fallback