Снимка: Reuters
fallback

Всеки седми българин си е изготвил план да се изнесе час по-скоро от България. При младите хора статистиката е още по-стряскаща – всеки четвърти е планирал да емигрира, а при младите и образованите – всеки трети.

Тези стряскащи данни изнесе социологът Кънчо Стойчев.

"Каква държава сме направили? Държава, в която огромната част от нацията иска час по-скоро да се изнесе. Търпим пред очите ни да се изпепелява всяка една институция и всичко да се заменя с персоналното и с пускане на някакви лафчета", коментира Стойчев и допълни: "Истината е, че в България няма повече от 6 милиона души. Няма война, която да е причинила подобно опустошение".

Oще по темата

Социологът цитира и други данни, според които всяко второ българско семейство има близък, познат, дете, баща, майка, които са частично или изцяло в чужбина.

Стойчев коментира и темата с ромската престъпност и интеграция. Според него ромите са набедени, че са причина да безобразията в България.

"Нима ромската общност е виновна за основния ни проблем – корупцията. Не, тя не е", категоричен бе социологът пред Нова тв. Той призова и ромите да не се поставят под един знаменател, защото са изключително различни.

Според Стойчев най-големият проблем по отношение на ромите е отсъствието на държавата и на образователната система.

"Опитът ми с роми показва, че ако държавата си свърши работата и тези деца още на 2-3 години бъдат взети в детските градини сред българчетата, резултатите ще са прекрасни", коментира още той.

Бившият социален министър Христина Христова го подкрепи: "Проблемът не е етнически, проблемът е социален, а фокусът е образованието".

Според нея образователният министър всяка сутрин трябва да има списък – инспекторат по инспекторат – колко ромски деца днес не са на училище. На другия ден трябва да се знае защо.

"Няма разлика между едно дете българско на 10 години, което сериозно посещава училище и се образова, и едно 10-годишно ромско дете, което сериозно се образова", каза ощеХристова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

222

Бибси

преди 8 години

Хайде,хайде какво си ги мерите кой колко взима и къде? Останете си там на хиляди километри,продължавайте да си избивате комплексите у чужбина и не давайте коментарчета тук!Оставете на нас борещите се макар и за не чак толкова пари да си живеем без вашите мнения,защото ние оставаме тук,защото най лесно ни е на всички да си хванем пътя към терминалчето,но инатът,волята и положителната нагласа,че нещтата може някой ден да се променят ни стимулира да живеем и отглеждаме децата си в нашата родина!

221

до 355 поздрави от а

преди 8 години

Какви пари заработваш на месец в прехвалената от теб Австралия ?. Защото аз в поставената на последно място от теб Германия заработвам до 4000?.

220

Анонимен

преди 8 години

И лузарите да не забравите да ми сложите минусчеДа се почуствате по добре така и да си миете краката и да си лягатеОставете света на хората с воля и смелост да следват мечи. Слагайте розовите очил и лягайте в кафявата жълтения която се правите че не забелязватеНякой ден студентите ще ви изкопаят и ще си класифицират в учебниците като отделен клон от еволюцията - имбециликус булгарикус - разбира най много тва дет не е бил и знае най много тва дето не е видял разбирач по всичкоОт Сидни, Австра

fallback