Снимка: архив Булфото
fallback

Данните на НОИ предполагат увеличение на пенсиите с 2,6 процента от 1 юли, обяви управителят на Института Бисер Петков.

Колко точно ще е процентът, с който ще се индексират парите на пенсионерите, ще реши Надзорният съвет на НОИ следващия месец. Решението се взима на базата на отчетните данни за инфлацията и ръста на средния осигурителен доход.

Oще по темата

Средната пенсия сега е около 340 лева, така че увеличението от 2,6 процента, означава увеличение в порядъка на 7 лева и няколко стотинки, но то не е показателно, защото става дума за средна величина, посочи управителят на НОИ, цитиран от БТА.

Бисер Петков припомни, че предвиденото увеличение от юли тази година беше 2,5 процента, но данните показват, че може и да е по-високо.

След десет години новоотпуснатите пенсии ще бъдат в порядъка на 36-40 процента по-високи спрямо сегашните, пресметна още той. Така Петков отговори на въпроса до какво ще доведе промяната в механизма за индексация на пенсиите от 2017 година, с която се увеличава тежестта на година осигурителен стаж.

От 1 юли 2017 г. пенсиите ще се увеличат с 1,6%, през 2018 година - с 3,1 на сто, а през 2019 година - с 2,9 на сто, сочат новите прогнози на финансовото министерство.

Осигурителните вноски за фонд "Пенсии" ще се увеличават с по 1% всяка година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

вук от проклетия

преди 8 години

Все пак не всички ще доживеят дотогава

36

пенсионер

преди 8 години

Разбирам ги управляващиге.Тези многомилиардни заеми едва им стигат за крадене.А ние, наглите, очакваме увеличение на пенсиите.

35

Анонимен

преди 8 години

След около 100 години може и да стигнем пенсиите в нормалните страни в европа.

fallback