Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Омбудсманът Мая Манолова отново напомни за кампанията, която инициира, "Великден за всеки пенсионер". Тя стартира миналата седмица, а целта е да се подпомогнат за Възкресение нуждаещите се пенсионери, които няма да получат от правителстветите бонуси.

"Ако дарим за празника, ще дарим два пъти - веднъж на себе си, защото сме направили добро и втори път, когато помагаме на пенсионерите да имат празник", каза Манолова в ефира на "Сутрешен блок" по Bulgaria ON AIR.

Тя разказа, че в акцията са се включили доста известни лица, но и много млади хора, които са доброволци. “Искаме да събудим доброто в българина. Постоянно сме затрупвани от лоши новини и криминална хроника. Има и добри хора, нека дадем шанс на добротата“, каза омбудсманът.

Oще по темата

Миналата седмица тя отиде в парламента и обясни на всяка група за инициативата си, зада подсети и депутатите да дарят за празника на пенсионерите. “Вече 10 депутати дариха средства, хората са прави да искат от политиците да участват в даренията. Очаквам подкрепа от министерствата и бизнеса, хората с възможности“, каза още Манолова.

Тя стартира акцията си миналия понеделник. Даренията могат да се дават със SMS на кратък номер 1255. С всяко съобщение се дарява 1 лв.. Със средствата ще бъдат направени ваучери на стойност 20 лв. С тях ще може да се пазарува в 5 000 магазини в цялата страна, припомни Манолова.

Парите ще бъдат децентрализирани, всеки дарител трябва да посочи общината, за която иска да дари, така че да има връзка между тези, които даряват, и пенсионерите. Решението кои точно пенсионери да вземат ваучери ще се вземе от пенсионерските клубове заедно с представители на местната власт и с представители на Манолова - от БЧК и доброволци.

"Освен набирането на средства с банкова сметка и SMS-и, организираме кампанията "купи и дари". Всеки, който влезе в голям магазин, за да напазарува за семейството си, може да купи още нещо и за пенсионерите. Ще се включат и производители на храни. Към момента най-много дарения има за Разград, повече от София, Варна и Бургас", каза днес Манолова.

Тя призна, че няма приемна извън столицата, която да не е пълна с нуждаещи се пенсионери. Според нея, ако дарим за празника, ще дарим два пъти - веднъж на себе си, защото сме направили добро и втори път, когато помагаме на пенсионерите да имат празник.

"Престъпление е толкова много храна да се изхвърля, а да има гладни хора в България. Като приключим с тази кампания, ще се заемем с този проблем. В момента искаме да стигнем до максимален брой хора, които да направят добро. В края на другата седмица ще обявим събраните средства", добави Мая Манолова.

Самите пенсионери споделиха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че са приятно изненадани от кампанията на омбудсмана. Според нуждаещите се, пари трябва да се искат от политиците, които са им "отредили обидно ниски пенсии". Хората се надяват Манолова да събере нужните средства и те да стигнат до всички.

Актрисата Десислава Бакърджиева е едно от лицата на кампанията "Великден за всеки пенсионер".

"Хората трябва да вярват в доброто. Не разчитаме само на SMS-ите, кампанията е много мащабна. Надяваме се, че повече хора ще откликнат, защото възрастните хора се нуждаят от нашата подкрепа. Идеята е да помагаме постоянно на възрастните хора, не само за един празник. Имам възрастен дядо и добре знам, че лекарствата са скъпи. Отношението е много важно за възрастните хора, а не толкова да им дадеш лечве и да ги потупаш по рамото. Пратете SMS за едно левче на номер 1255, за да помогнем", призова актрисата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Беден работник

преди 8 години

За издържам 3-*** пенсионери целогодишно в семейството, защото такива като Мая събират пари с СМС-и вместо да им плащат нормални пенсии.

7

Анонимен

преди 8 години

Адвокатът на народа, сибурдира* много успешно(*) симулира бурна дейност

6

Анонимен

преди 8 години

Първо ограбвате, после дарявате - личцемери!

fallback