Кадър: БТА

Общ преглед

Премиерът Бойко Борисов откри многонационалното тактическо учение "Ответен удар 16" на учебния полигон "Ново село" край Сливен.

"Убеден съм, че ще покажем на американските ни партньори най-доброто от славните традиции на Българската армия", коментира той при откриването.

След това премиерът отбеляза, че 300 души от Българската армия допълнително ще бъдат насочени към границите ни, за да контролират бежанския поток.

"Това са над 1000 км граници и не навсякъде може да бъде поставена ограда. Осигурили сме близо 100 млн. лв. за огради, техника и командировъчни. На ден залавяме по 90-100 души, ако някой премине турската или гръцката граница, бива залавян у нас", каза Борисов.

Министър-председателят увери, че се прави всичко възможно и се води превантивна дейност, така че да се знае, че у нас мигрантите не могат да преминат границите на ЕС.

"България е отворена само през официалните контролно-пропускателни пунктове. Всичко останало е затворено. Трябва да се внимава да не се насочи политиката към религиозни войни, там оправяне няма", каза още премиерът и добави, че в момента министрите на отбраната и вътрешните работи ежечасово комуникират с колегите си от съседните държави, за да се контролира бежанският поток.

Сред официалните гости на събитието в Ново село са началникът на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов, министърът на отбраната Николай Ненчев, вицепремиерът Томислав Дончев и др.

Борисов пожела успех на личния състав и заяви, че е сигурен, че ще бъдат сертифицирани. Учението е за сертифициране на Моторизирана пехотна батальонна група от състава на Сухопътните войски на Република България, предаде БТА.

В учението участват до 740 военнослужещи, като 35 от тях са на Въоръжените сили на САЩ, както и до 190 единици бойна, транспортна и специална техника.

Оценяването на действията на бойната група се извършва от комисия от Командването на Сухопътните войски и Силите на САЩ в Европа.

За демонстрирането на постигнатите по време на учението способности на 19 април е предвиден Ден за високопоставени гости. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар