Снимка: архив, БулФото
fallback

Синдикатите в здравеопазването смятат, че е необходима обща държавна политика по отношение на доходите на медиците.

Според Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, трябва да достигнем нивото поне на тези в Централна Европа.

По думите му по данни от Националната здравна карта 500 семейни лекари и 10 хиляди специалисти по здравни грижи не достигат в страната ни.

По данни на Евростат от май 2015 г. България е на предпоследно място, преди Румъния, по здравни разходи на глава от населението, каза Страшимир Генев от КНСБ по време на дискусия за здравната реформа.

Страната ни е на първо място по висок размер на частни разходи за здравеопазване - 45 на сто, следвана от Кипър, Португалия и Гърция. Разходите на глава от населението от Брутния вътрешен продукт за здравеопазване намаляват - за осем години с половин процент.

Трайна е тенденцията държавата да се оттегля от финансирането на системата, а делът от бюджета на НЗОК се увеличава от 60 на сто през 2008 г. до над 80 на сто - през 2012 г. Държавата плаща средно три пъти по-малко за осигурените от нея, а трябва да е точно обратното, защото пенсионерите са основните потребители на здравни услуги, каза Генев. Работещите плащат над 800 лв. годишно за здравно осигуряване, а държавата плаща малко над 200 лв. годишно за пенсионер.

Европейско проучване от 2013 г. разглежда заплащанията в 20 държави, като заплатите са стандартизирани в долари - работната заплата в Холандия е най-висока, а в Румъния - най-ниска. Почасовото плащане е най-високо за лекарите, следвано от зъболекарите, предаде БТА.

Средната годишна заплата в спешно отделение на лекар в САЩ е над 145 хиляди долара, на специалист по вътрешни болести - 149 хиляди долара. В Канада средната заплата на кардиолог е над 110 хиляди канадски долара, в Австралия - средната годишна заплата за семеен лекар е над 88 хиляди долара.

В България има огромни различия в заплащането в зависимост от собствеността на лечебното заведение. Липсват единни правила за формиране на заплащането, няма обвързаност между резултатите и заплащането на лекарите, каза Генев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Pin

преди 8 години

Повечето лекари в България са изключителни специалисти. Заплащането е смешно спрямо труда и знанията които имат. За щастие повечето от тях остават тук, а не заминават в чужбина независимо от трудностите.

11

поредното

преди 8 години

противопоставянеНякой от пишещите по- долу направи ли си труда да прочете извлеченията от статистиката за оценка на лекарския труд?!?!в белите държави?"Виждате " само служебните паркинги.......повечето коли са Х-та препродажба или на лизинг.

10

bros

преди 8 години

Хахаха,поне и в двете държави си е цяло удоволствие да те обгрижват мед сестрите (или аз съм чуден късметлия, че все такива едни надарени каки ми се случваха). Особено една кадифена в Хилверсум, мамаааа... :)

fallback