Архив: Булфото

Около 65 хиляди гимназисти в страната са пушили канабис поне веднъж през живота си, близо 27 хиляди са тези, които са посегнали към дрогата през последния месец, сочат данните на Националния фокусен център за наркотици.

Резултатите от изследванията през последните няколко години показват, че между 370 и 440 хиляди българи на възраст между 15 и 64 години са пробвали поне веднъж през живота си дрога.

В групата на 15-34-годишните процентът е 22,8, каза във Варна експертът Антония Банчева на дискусионен форум за тенденциите в разпространението и употребата на наркотични вещества сред децата и младите хора.

Най-разпространеният наркотик е канабисът, следван от амфетамините, екстази и кокаин. Младите хора посягат към дрогата най-често от любопитство, за удоволствие, от скука или за да се впишат в дадена компания, обясни Банчева.

За разпространението на т.нар. дизайнерски дроги данните на центъра сочат, че най-много са синтетичните канабиноиди. Употребата на тези вещества е присъща по-скоро за учениците, а не за възрастните хора, обясни Банчева, цитирана от БТА.

Синтетичните канабиноиди, които заливат пазара, завоалирани като чай, соли, торове, са много опасни, тъй като ефектът от тяхната употреба е неизвестен, особено в съчетание с алкохол или енергийни напитки, каза Виолета Богданова, началник на дирекция в Националния център по наркомании.

По думите й рискът не е толкова, че може да се развие зависимост, колкото че може да се стигне до тежки интоксикации и увреждания. Вече има и данни за развитие на амфетаминови и метаамфетаминови психози сред младите хора, каза още Богданова.

Според нея разрешаването на проблема с разпространението на дизайнерските дроги се крие в превенцията. Надежден вариант е работата от типа "връстници обучават връстници", посочи Богданова.

Младежите си доставят дрогата чрез интернет сайтове, дилъри, включително и от магазини. Тези вещества са много опасни и употребата им може да доведе до повишаване на сърдечния ритъм и кръвното, параноидно поведение, обърканост, остра бъбречна недостатъчност, предупреждават лекарите.

В страната има недостиг на програми за работа с младежи, които вече са експериментирали, допълни Богданова. По думите й такива програми се реализират само във Варна и в София.

Тя каза още, че трябва да се спрат всякакъв тип внушения особено в медиите, че нищо не може да се направи в борбата с наркотиците или че има безопасни дроги.

В момента в страната се изпълняват 30 метадонови програми, допълни Венда Зидарова, началник отдел в здравното министерство. Държавата отделя от бюджета около 1 милион лева само за метадона. Отделно в 5 града с държавни средства се изпълняват програми за намаляване на вредите и психосоциална рехабилитация на зависимите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase