Снимка: архив, Bulphoto

Изпънатите и подравнени гвардейски редици скоро може да заприличат на рафт с аптекарски шишета. Причината е в разписани от МО промени в изискванията за ръста на служещите в елитното армейско формирование, пише "Монитор".

Според новите условия, които залага оглавяваното от Николай Ненчев ведомство, разликата във височината на представителните ни военни може да достигне цели 10 см, при 4 см досега.

Съгласно Наредбата за военномедицинска експертиза, гарантираща, че военнослужещите няма да приличат на разпасана команда, минимумът за униформените стражи с пера към момента е 178 см, а максимумът 182 см.

С промените, които са публикувани на сайта на МО обаче, прагът пада с 3 см до 175 см, а таванът за ръст се увеличава също с 3 см, до 185 см.

От министерството на Ненчев мотивират предприетата стъпка за занижаване на условията с невъзможността за набиране на достатъчно мераклии да изправят щика на караул пред президентството, които да отговарят на сегашните критерии.

В същото време обаче условията за постъпване във войската като цяло остават същите, въпреки обявените наскоро промени в наредбата за приемане на курсанти във висшите военни училища. Така желаещите да нахлупят фуражка ще трябва да са с минимален ръст 150 см и тегло поне 50 кг за мъжете, както и 48 кг за жените. Летците пък не бива да надвишават 185 см и 80 кг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase