fallback

Общ преглед

Петък по обяд. Район "Люлин" в София. 6-ти микрорайон, краят на квартала, отсреща е гора. На паркинг пред голям магазин се събират хора с български знамена. Ще протестират срещу мюсюлмани, които според информации в медиите участват в нелегални ислямски събрания. Притесняват се, че може би става дума за радикални ислямисти, а може и за терористи.

Отсреща, в едноетажна малка сграда, започват да се събират мъже. Време е за петъчната молитва.

Oще по темата

Точно преди седмица "Господари на ефира" излъчиха репортаж от мястото. Сградата се води склад за обувки, но... се оказва молитвен дом. Сред мъжете, които идват, е и депутатът на Лютви Местан Хюсеин Хафъзов. Има и мъже, идващи с дипломатически автомобили.

И днес е така. Пристигат дипломати, мъже, деца, старци. Хафъзов го няма, но хора от района казват, че са виждали Лютви Местан.

Протестиращите и сградата за молитва са разделени от кордон полицаи. В района, на паркинга, а и по съседните улици има десетки полицаи и патрулки.

Тук е и районният мюфтия на София Мустафа Избищали. "Това не е протест на граждани, а политически протест. Не е протест на люлинчани, а на една партия", казва той. Мюфтията не уточнява коя е, но се разбира, че обвинява ВМРО.

Избищали е категоричен, че мюсюлманите се събират в сградата за петъчна молитва и в това няма нищо незаконно.

Имамът бил на трудов договор, назначен от Главно мюфтийство. Проповедите водел на български, само молитвата била на арабски.

Мюфтията на София показа копие на документ с подпис от столичния кмет Йорданка Фандъкова, че сградата е мюсюлмански молитвен дом.

Според исляма мюсюлманите обаче могат да се молят навсякъде, за това не е нужно специално място.

Джамията в центъра на София не е достатъчна за всички мюсюлмани, обяви мюфтията. Той припомни, че те често се молят на тротоара пред "Баня баши", защото няма място за всички.

"В София трябва да има поне три джамии", категоричен е Избищали.

Молитвата започна в 12:30. В същото време протестиращите, около 100 човека, запяха революционни песни.

"България е изстрадала много от радикалисти, идете си", извика протестиращ.

"Не искаме радикален ислям в Люлин", обясни друг от недоволните. Сред тях имаше млади мъже, рокери, но и баби от квартала.

Младежи разпънаха и плакат: "Спри ислямизацията, спаси България".

"Това е една бърлога, да си обират бостана", извика едър мъж.

След около час молитвата свърши. Мюсюлманите излязоха под викове: "България за българите"... И всички се разотидоха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

Анонимен

преди 8 години

КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА?ЗАЩО СЕ ДОПУСКАТ НЕЛЕГАЛНИ СБОРИЩА МЮСЮЛМАНИ, ДАЛИ САМО СЕ МОЛЯТ ИЛИ КРОЯТ НЕЩО ПОВЕЧЕ?

90

Анонимен

преди 8 години

Мюсолманите да вървят в мюсолманските държави.В християнска България не ги желаем.Всеки своемуто,да не посягат на нашето защото Бог им дава знаци-целия Близък Изток се тресе от военни действия но те продължават да нахалстват.Бог забавя но не забравя.А когато раздава правосъдие става немилостив..

89

qwerty

преди 8 години

религиите са вредни за цивилизацията.

fallback