Снимка: БТА
fallback

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е внесла иск за конфискация на активи на банкера Цветан Василев на стойност почти 2,2 млрд. лв., съобщи председателят ѝ Пламен Георгиев.

Само за активи на стойност около 1,5 млрд. обаче е имало обезпечение.

Oще по темата

Георгиев представи списък с имоти и сметки, върху които ще бъдат наложени запор или възбрана, съобщи bTV.

В списъка фигурират къщи в София, Варна, Царево, а също и къща в Швейцария, оценена на 47 млн. лв., уточни Георгиев. Има също и картини, и ценни монети.

Има освен това и сметка в Швейцария, по която обаче все още не е разкрита банковата тайна.

По думите на Георгиев "агресивното" придобиване на имущество от страна на Цветан Василев е довело до ликвидната криза в КТБ.

Проучването на комисията е показало, че КТБ е отпускала масово необезпечени кредити на новосъздадени фирми.

На такива компании са отпускани кредити от примерно 5 млн. лв., които те не са били в състояние да обслужват. Затова с тях е бил подписван анекс, по който е отпускан допълнителен кредит. Така в крайна сметка сумата набъбвала до 50-60 млн. лв., обясни Георгиев.

Сградата на КТБ на пл. "Гарибалди" е купена от дружество с пари на КТБ, но после банката е плащала наем за използването й. Кредитът, с който е придобит имотът, не е върнат.

Ако наказателното производство срещу Цветан Василев не приключи, защото той е в Сърбия, това няма да попречи активите му да бъдат конфискувани, уточни председателят на КОНПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 8 години

Ако активите бяха необезпечени, то какво запорират? Що ни вземат за ***? Един актив, оценен от "одиторите" на Кой на 0 лева, за да гръмнат банката, после го запорират и му търсят 500 милиона? Кой е лудият?

19

Анна

преди 8 години

KTБ и Цветан Василев наистина са олицетворение на бълграския преход и точно затова сега има нужда от силна ръка. Която да извади и куклите и кукловодите и да разчисти цялата сцена от крадливо племе.

18

Том

преди 8 години

Цветан Василев е като пощенска картичка на не0либералния бизнесмен - алчен, безморален, крадлив и корумпиран който е жигосал съвестта си и не помисля за това какви страдания ще причини на безброй хора чрез кражбите си. С единствената цел продиктувана от сляпа алчност и к0мплексираност - да придобие пари каквото и да трябва да извърши за това! В Светите Писания ясно е написано, че любовта към парите е начало на всяко зло! Милиони хора са ощетени заради един алчен и безсъвестен крадец "бизнесмен".

fallback