Снимка: Facebook

Българската държава трябва да предложи комплекс от мерки – цялостна семейна политика, с която да се бори демографската криза у нас, настоя в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият социален министър от НДСВ Христина Христова.

Как помага държавата на майките с децата?

Още по темата

"Майките сами си помагат, като имат осигурителен принос, плащан години наред, и когато настъпи бременност и раждане на дете, те ползват своето законово право. Ядосвам се, когато чуя държавата да казва: Държавата дава толкова и толкова, а те се осигуряват в НОИ, даже хората не знаят, че и бащите ги внасят", обрисува тя картината.

Защо 420 лева са много, а 340 са достатъчни?

"Защо трябва да бъде 420 лева, защото това обезщетение замества доходите от труд, най-ниската цена на труда у нас е минималната работна заплата. Ето защо майките поне трябва да получават минималната работна заплата през втората година от майчинството си", коментира Христова и пресметна, че майките, които ползват две години, за да отглеждат децата си, са много малка бройка – едва 39 хиляди жени.

Знаете, че миналата сряда депутатите от мнозинството отхвърлиха настояването на БСП -  майчинството да стане колкото е минималната работна заплата

Пенка Георгиева, Фондация "Заедно за теб"

"Като майка категорично настоявам майчинството да бъде увеличено, защото това е отговорност за бъдещето на България. Аз съм учудена защо управляващите отхвърлят грижите за нашите деца. Майките на малките дечица си броят стотинки дните преди превеждането на майчинските", посочи тя и попита: "20 млн. лева ли е цената на спокойствието на нашите деца, какво са тези пари за България?".

Зорница Славова, икономист от Института за пазарна икономика

"Сметките за 20-те млн. лева ще се окажат грешни, защото това ще стимулира все повече майки да ползват и втората си година. Втората година майчинство като цяло трябва да е символична сума", настоя Славова.

По думите й майчинството в България е в пъти по-дълго отколкото в Европа и в света

"Това стимулиране за майките да си остават две години вкъщи, за да си гледат децата, ще се отрази негативно на икономиката на страната", настоя тя.

Бившият социален министър Христина Христова призова да има дебат между власта и обществото за евентуално намаляване на срока на майчинството, но отново повтори тезата си, че то трябва да бъде обвързано с минималната работна заплата и с демографските показатели у нас.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase