Снимка: Facebook
fallback

Ще предложим Българската православна църква да получи Нобелова награда за мир за спасяването на българските евреи от Холокоста, съобщиха представители на българската общност в Израел на среща в Ерусалим с премиера Бойко Борисов.

"Отношенията ни с Израел са повече от приятелски, с Бенямин Нетаняху сме добри приятели, имаме много общи политики и идеи", каза по време на срещата късно снощи премиерът Бойко Борисов. Българският министър-председател е на двудневно работно посещение в Израел, предава БТА. По-рано в сряда той посети Палестина и в град Рамала се срещна с министър-председателя Рами Хамдала и с президента Махмуд Абас.

"България е уникална, защото години наред работи добре с палестинската общност, и същевременно е в братски отношения с Израел и с българската общност. Израел е може би единствената страна, където отношението на всички към нашата страна е еднакво, без значение дали са десни, леви или от други партии - България я обичат всички", каза Борисов.

Той препоръча на българската общност да прави представителства в България, защото в страната има много възможности за бизнес - в селското стопанство, във военната промишленост, телекомуникациите, електрониката и във високите технологии.

"Със своите млади, талантливи хора България е чудесно място за правене на бизнес и за развитие на логистични центрове", каза българският министър-председател.

"Ако в България направим такава лоша магистрала като тази от Тел Авив до Рамала, "медиите ще ме изядат", каза Борисов по повод строителството на инфраструктурни проекти в Израел, на които работят и наши работници.

На въпрос дали не може правителството да защити от грабеж старите, самотни хора в селата, Борисов посочи, че в момента се прави реформа в МВР. "Сега по документи има хиляди полицаи, но от тях поне шест - седем хиляди не са на улицата, а са в администрацията", каза той.

"Решението е тези хора да са в патрули по улицата. Този проблем е неприятен, защото всичките престъпници се разкриват, но това става след 15-та или 16-та кражба. Полагаме огромни усилия за реформа и мисля, че превенцията е по-важна", каза Борисов. "Тези които завчера направиха обира (в търговски център в столицата в понеделник от инкасо автомобил, бяха откраднати над 400 хиляди лева - бел. ред.) също ще ги хванем - това мога да ви го гарантирам, от това което службите правят, но тези неща не трябва да се случват и хората да бъдат спокойни", увери още Борисов.

"България остава в нашите сърца, защото тя спаси нашите майки и бащи през Втората световна война", посочи Мони Бар, почетен консул на България в Израел. "Споменът минава от поколение в поколение. Българската общност е с голямо влияние в Израел - имаме представители в икономиката, литературата и медицината. Тези хора имат успехи, защото България ги научи на честност, трудолюбие и скромност, посочи почетният български консул. България и Израел са обречени да бъдат близки приятели, за да решават сложните проблеми на сигурността и на икономическото сътрудничество и обмен на идеи", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

Анонимен

преди 8 години

Най-после, чак сега израелските вестници отразиха посещението на нашата делагация! Обаче само като вметнаха в новината за трупа на палестинеца в двора на палестинското послоство в София, че това станало след визитата на българския премиер. В новината също е казано, че българските власти последните 22 години отказвали да им предатат палестинеца, за което Израел много пъти бил молил! 9tv.co.il/news/2016/02/26/222197.htmlТА ТОВА Е "ОБИЧ" ИЗРАЕЛСКА!

80

Анонимен

преди 8 години

"Отношенията ни с Израел са повече от приятелски" :)---Значи - любовни, сексуални ... Какви ги дрънкаш, бе тикво-о-о!

79

Джедай Мастър

преди 8 години

Направо рапона да наградят с Нобелова награда за спасяването на евреите, той така обича да си приписва чужди заслуги, защо не и това.

fallback