Посещението на децата с диабет в детските градини и училища е проблем. "Заради незнанието и страха на учителите и персонала от диагнозата "диабет“ децата ни са дискриминирани. Това са едни нормални деца, които не произвеждат едно хормонче", обясни пред Dnes.bg Росица Пандова, председател на сдружение "Култура без граница".

В София тези деца са между 600 и 800, в цялата страна - между 3000 и 4000, а в света общо дибетиците са повече от 365 млн. "Това е доста сериозна цифра, което говори за епидемия в световен мащаб", допълни Пандова.

Заради проблема сдружението осъществява няколко проекта за децата с диабет. То е създадено 2004 г. с цел културна интеграция на етническите малцинства в страната. През 2012 година, когато е на 4 години, детето на Росица отключва диабет. Тогава тя твърдо решава да пренасочи усилията си да помага на такива деца и родителите им, защото шокът от поставянето на тази диагноза е огромен.

Основното послание е, че тези деца не са болни, това е състояние, което изисква контрол. Контролът е измерване на кръвната захар. Децата над 7 години се справят и сами, но когато се изисква намеса, медицинският и педагогическият персонал трябва да са подготвени, за да реагират незабавно.

"Тези деца трябва и могат да бъдат включвани във всички училищни и извънучилищни мероприятия – лагери, зелени училища, спортни събития", убедена е Пандова.

На 1 и 2 февруари сдружението е провело обучение на 248 медицински сестри от столичните училища, които да бъдат обучени как да работят с тези деца - да се осигури незабавна помощ, когато е необходимо, докато те са в училище.

Програма за обучение е подготвена от  проф. Мая Константинова – утвърден специалист от най-висок ранг и първия ендокринолог, приложил помпената терапия в България. Тя осигурява лектори, фармацевтични компании, които да демонстрират инсулиновите продукти, помпите и глюкомерите. Подкрепа на инициативата оказва и депутатът Георги Кадиев и дирекция "Здравеопазване" на Столичната община.

"Всички участници в семинара участваха безвъзмездно – лекторите от университетската болница по педиатрия – д-р Савова, д-р Аршинкова и проф. Константинова. Със съдействието на медицинските сестри от клиниката се осъществи и скрининг за диабет на всички обучаващи се. На обучението бе проведен и практикум, в който бяха демонстрирани нови продукти и услуги, подпомагащи терапията и живота с диабет тип 1, работеха с писалки, научиха опциите на инсулиновата помпа", разказа Пандова. Бяхме осигурили и фантом, на който на практика поставяха инсулин, допълни тя.

Терапията за това състояние се променя всеки ден – излизат нови инсулинови продукти, нови технологии, които преди 10 години не са се учили в университета, затова обучението беше навременно и необходимо. На семинара присъствието на медицинските сестри е било задължително, а не по желание.

В края на обучението всяка една медицинска сестра е положила тест от 11 въпроса.

По думите на Пандова България е единствената страна в ЕС, която не реимбурсира помпите за диабет и децата тук последни получиха такъв тип терапия, но въпреки това много от тях вече са на помпена терапия. Това изисква познаването на помпата.

Засега първото обучение е в София, но идеята е да се обхване цялата страна, дори малките градчета и селца, защото в наредбата за здравно обслужване на децата в училище не е залегнало изискване за работа с деца с хронични състояния и заболявания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase