Снимка: архив Булфото

Румънски скиор на 45 години загина след удар в скала под връх Тодорка. Той се е спускал по "черна" писта в района на Бъндерица, когато загубил контрол, излязъл извън очертанията на пистата и се ударил в скала в долината на Бъндеришка река. Мъжът е загинал на място. Инцидентът е станал към 14.00 часа.

„Мъжът се контузва много тежко. Сигналът за инцидента в ПСС е получен в 13.15 часа. Веднага екипи на ПСС отиват на мястото. В спасителната акция участват трима лекари от ПСС и четирима планински спасители. Те му прилагат 40 минути реанимация заедно с кислород”, заяви пред "Фокус" председателят на БЧК Христо Григоров.

Той уточни, че ПСС са имали готовност да изпратят и хеликоптер, но не се е наложило, защото човекът е издъхнал.

По думите на Григоров загиналият скиор е бил на почивка с жена си и приятели. „Подробностите все още не ги знаем, води се разследване от полицията”, каза още той.

Председателят на БЧК съобщи, че и англичанин е пострадал тежко на ски писта в Банско. Той е настанен в болницата в Разлог с вътрешни кръвоизливи. Инцидентът е станал около 12.30 часа.

По думите на Григоров само за около два часа в пиковия момент между 12.00 и 14.00 часа има над 25 случая на инциденти по ски пистите в Банско. "Хората трябва да знаят, че в тези минути снегът е много тежък и  човек не трябва да кара бързо и да бъде безразсъден”, заяви още председателят на БЧК.

Преди две седмици сноубордист пострада тежко в Банско.

От ПСС призовават скиорите и сноубордистите да карат разумно и само по обработените и обозначени писти в рамките на скизоната, да се съобразяват с конкретната обстановка и да не надценяват собствените си възможности.

Новината е актуализирана към 17.30 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase