Снимка: Facebook

Състав на Старозагорския административен съд даде ход на дело срещу НЗОК. Искът е отправен от 33-годишната старозагорка Моника Михайлова, която страда от рядко заболяване.

Младата жена, която присъства на делото в инвалидна количка, се жали от мълчаливия отказ на НЗОК да й бъде платено част от лечението в чужбина, което тя проведе наскоро.

Моника страда от рядкото заболяването "Кисти на Таров", което може да бъде лекувано по оперативен път. В България подобно лечение няма, затова с помощта на приятели и Facebook кампания младата жена успя да събере част от парите за операцията си в Кипър. След операцията Моника се чувства по-добре, но се нуждае от още 12 500 евро, за да се разплати с клиниката. 

И до момента обаче няма решение от Комисията за лечение в чужбина към НЗОК дали да й отпуснат средства за лечението. От ТЕЛК пък още не са приели Моника за освидетелстване, а без подобно решение болничните й са спрени, защото на практика за държавата тя е здрава.

Моника, която има 11-годишна дъщеря, е категорична, че след като оздравее ще започне кампания за подпомагане на други болни. Само за броени дни младата жена успя да обедини стотици жители на Стара Загора и цялата страна, които дариха пари за лечението й.

"За много кратко време трябваше да събера 37 500 евро. Аз съм с дете, живея на квартира и няма откъде да ми паднат някакви пари, с които да си спася живота. Аз не можех да прегърна детето си", каза пред събралите се журналистите Моника, която само преди 2 дни навърши 33 години.

Още за съдбата на Моника и как може да й помогнем вижте тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase