Снимка: Булфото, архив

Омбудсманът Мая Манолова скочи срещу готвените законодателни промени, които предвижда да се въведат глоби за клошарите, които се ровят в кофите за боклук, за да върнат на вторични суровини каквото могат.

Още по темата

Хората без покрив над главата си имат крещяща нужда от подкрепа, защото статистиката е смразяваща – от началото на януари досега осем души са открити мъртви, вкочанени върху преспите, смята тя.

"Вместо да им помага обаче, държавата като че ли търси още начини да ги уязви и унижи, какъвто е случаят с предвидените промени в Закона за управление на отпадъците“, коментира Мая Манолова, цитирана от пресцентъра на оглавяваната от нея институция.

Тя изпрати становище до Министерството на околната среда и водите, изготвено след среща с неправителствени организации, помагащи на бездомни хора.  

В докумнта омбудсманът призовава екоминистърът Ивелина Василева да оттегли т.нар. глоба „клошар“, предвидена за нарушаване целостта на контейнерите за смет или най-малкото, да бъде заличен текстът, „изземва съдържанието“ им.

Според нея недоумение буди самата мисъл, че е възможно глоби в размер от 300 до 1000 лева да бъдат събрани от хора, които за да оцелеят физически са принудени да ровят по кофите за смет.

"Такива хора ако реално имат доход в размер на 1000 лева, какъвто е максималният размер на санкцията, няма да живеят на улицата и на практика улицата няма да е тяхно работно място“, се казва в позицията на омбудсмана.

Омбудсманът е категоричен, че бездомните хора „вършат добра работа, не само по отношение на разделното събиране и предаване на отпадъците, но и в посока значително намаляване на количествата смет подлежащи на извозване“.

Мая Манолова отбелязва, че проблемът освен екологичен, има и социален аспект. Като възможно решение тя посочва създаването на общински площадки за възмездно предаване на отпадъци, при твърдо фиксирани цени за килограм от даден вид.

"Освен изкупуване на вторични суровини тези общински площадки биха могли да регистрират броя на хората, които се препитават от тези дейности, като едновременно с това им бъде оказвана и социална подкрепа или помощ“, пише омбудсманът.

Според обществения защитник,  обезпокоителна е още оповестената с проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците цел на предлаганата санкция, а именно да бъдат спрени кражбите на отпадъци от кофите.

"Така мотивирана, предвижданата нормативна промяна на практика поставя въпросът за собствеността на отпадъците. Кой е собственик на отпадъците и чия собственост реално се отнема? Отговорът на този въпрос гравитира между следните субекти: гражданите които са изхвърлили отпадъците, общините и фирмите, които се занимават с рециклиране. От така изброените субекти, безспорно, максимален интерес от предложените нормативни изменения биха имали единствено дружествата по сметосъбиране и сметоизвозване. Поради което намирам, че предложените промени са лобистки. Нямат нищо общо с екологията и няма да доведат до подобряване на управлението на отпадъците в България“, категорична е Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase