Снимка: Bulphoto, архив

Вандали са потрошили и опожарили около 5800 контейнери за смет в цялата страна през 2015 г., съобщава "Монитор". Щетите, които нарушителите са нанесли, са на стойност 1 450 000 лв.

"През миналата година са били унищожени близо 10% от кофите за смет", заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Двете най-големи фирми за оползотворяване на отпадъците от опаковки у нас потвърждават, че вандали палят всяка десета кофа за боклук.

"Имаме 19 000 контейнери в цялата страна. Всяка година щетите, които понасяме, са за около 600 000 лв", обясни изпълнителният директор на "Екопак" Тодор Бургуджиев.

Още 10 000 кофи за смет има втората голяма фирма "Екобулпак", която обслужва 49 общини с над 2 млн. жители. Подмяната на опожарен контейнер струва на фирмата около 250 лв.

От бранша са категорични, че набезите на вандалите са концентрирани главно в големите градове. В София има 21 821 кофи тип "бобър", 5676 от които са били подменени миналата година, уточниха от общината.

Близо 10 на сто от 85 729 кофи тип „мева“ също са били сменени, заради повреди. За да спрат набезите над кофите за отпадъци от екоминистерството предложиха глоба между 300 лв. и 1000 лв. за всеки, който е повредил съда или изпразва съдържанието му.

"Нашата цел не е да тормозим клошарите, а да защитим обществения интерес с посегателство върху имуществото, което е наше имущество", заяви още министър Василева пред bTV.

Санкцията идва по предложения на наказания от страната на фирмите за оползотворяване на отпадъци, които търпят загуби не само заради счупените и запалените кофи."Заради клошарите, които изпразват контейнерите трябва да купуваме смет, за да изпълним целите за рециклиране, заложени в закона", обясни шефът на "Екобулпак" Видьо Видев. По думите му едва 10% от клошарите са социално слаби, останалите са част от организирана група. "Те са част от сивата икономика. Вече обикалят с микробуси на всеки час и крадат от кофите", твърди още Видев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase