Снимка: архив, Булфото
fallback

Сред производителите на тютюн зреят напрежение и бунтове заради неработещи промени в закона за тютюна. Това предупреди ДПС след среща с представители на бранша преди второто четене на промените.  

"В бранша има изключително много проблеми. От една страна тече изкупната кампания, цените са ниски, не се изкупува. От друга страна решаването на проблемите в закона за тютюна удари на камък", каза депутатката от ДПС Ферихан Ахмедова.

Тя припомни, че движението е предложило чисто нов закон, който бе отхвърлен. Според нея приетите сега текстове за изменение повече ще създадат проблеми, отколкото ще ги решат.  

Ахмедова нарече закона формален.  

Зам.-шефът на ДПС Алиосман Имамов обяви, че партията ще иска да се отмени приемането на второ четене и да се направят консултации с ГЕРБ с участието на браншовите организации.  

"В момента зрее напрежение и протести сред тютюнопроизводителите. Очакваме реакции от ГЕРБ", обяви Имамов.  

Председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов обяви, че иска да се изчистят подробностите, свързани с дребните производители. "Даваме предложения, но те не намират приложение. Производителите са недоволни, тръгнали са на протести, ние ги възпираме засега", обясни още той.  

Сред исканията на бранша са да има заложено начало и край на изкупната кампания, реален срок за раздаване на семената, да има колективен договор между фирмите и сдружения с представители на производителите и земеделското министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

българин

преди 8 години

Добре гледайте тютюн,но си му намирайте сами пазари.Норвегия забранява въобще продажбата на тютюневи изделия.Да ви изкупува държавата тютюна и след това да го изхвърля ли?Отглеждайте култури които се търсят.Тютюнът е отрова!Спрете да ни избивате с него!

20

medi doganov

преди 8 години

Kolkoto i da saprosti se sabudiha.nay golyamata greshka na tatarina.shte gebardyasa.zaedno s volen agata.krayno vreme beshe.shte sajalyava che pishtaka beshe gazov.

19

османец

преди 8 години

тия земи са наşи турски , ден тше дойде тия земи пак ще са турски

fallback