Архив: Булфото
fallback

Здравният министър Петър Москов увери родителите, че петвалентната ваксина за бебета "Пентаксим" е безопасна.

"Гарантирам на българските родители, на майките и бащите на децата, каквото имам и аз, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана на територията на България и ЕС", каза министърът пред журналисти в МС.

Oще по темата

Москов отговори на изнесената в последните дни информация в различни електронни медии, че ваксината не отговаря на критериите и прокуратурата ще я спира, като заяви, че това е категорична лъжа. По думите му до края на деня от държавното обвинение също ще направят изявление в тази връзка.

Москов каза още, че това е ваксината, която се използва в най-много европейски държави.

"Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, да ме проверяват, да ми пращат служби, да ми искат оставката, да искат нещо от правителството, но това не може да засяга спокойствието на хората за децата им", коментира министърът и допълни, че случващото се преминава границата не на политическото, а на човешкото.

Москов посочи, че ваксината е прилагана и ще продължи да бъде прилагана както в предишни години. "Всичко останало е лъжа и аз гарантирам това на българските родители", увери неколкократно той.

По думите му проверката на прокуратурата по анонимни и неанонимни сигнали през цялото време е била съвместна с министерството, за да се удостовери, че изнесената информация не е вярна.

Ваксините от задължителния имунизационен календар са сертифицирани и се прилагат в целия ЕС, каза още той и допълни, че може да обоснове всяка една процедура по доставката.

Министър Москов увери и че ваксината не е забранена за използване, както се твърди.

Той уточни, че другата визирана ваксина – Еувакс, която е против хепатит, стои на склад като резерв на държавата при евентуална бежанска криза. Тя никога не е била част или насочена към това да бъде прилагана на български деца от имунизационния календар. Ние имаме противохепатитна ваксина на явила се на търг фирма в България и тя се прилага, посочи Петър Москов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Ваймс

преди 8 години

А икономическите интереси които са свързани с ваксините са от страна на големите фармацевтични компании на чието мнение ти предпочиташ да се осланяш без да проверяваш. Има сериозни данни че ваксините се използват от едни от най-богатите хора в света привърженици на доктрината за евгениката като средство за масово поразяване с цел редуциране на човечеството. Време е да започнат сериозни критични изследвания по отношение на това какво съдържат ваксините, каква е вредата от тях и каква ползата!

43

Ваймс

преди 8 години

Москов през елизабетинската епоха в Англия било нещо нормално да се боядисват стените с оловна боя, тя отговаряла на всички изисквания и била използвана навсякъде в Англия. Имаш ли представа колко хора са измрели от това? Сегашните ваксини са днешния еквивалент на оловната боя. Хората ти казват че има сериозен проблем с тях и причиняват трайни увреждания на мозъка и дегенеративни заболявания след които и аутизъм. Време е за пълноценно разследване на т.н. ваксини.

42

истина!

преди 8 години

С "Пентаксим "в България се работи от 1998 гПървоначално платена и имащите семейства си я закупуваха и носеха риска на някакво ниво да не е нарушена хладилната верига , а нямащите финанси си правеха ДТК -дифтерия ,тетанус и коклюш - една ваксина с много странични реакцииОт около 5 години се внесе безплатно за всички подлежащи" Пентаксим" и това е една от най- леко приеманите ваксини!!

fallback