Снимка: Булфото, архив
fallback

България е на 50-то място в световната класация по участие на жените в процесите по вземане на решение и на едно от последните места сред европейските страни, обяви омбудсман Мая Манолова като се позова на изследане.

Oще по темата

Тя организира днес специална дискусия за Законопроекта за равнопоставеност на жените и мъжете, внесен от кабинета в парламента в края на миналата година.

Омбудсманът посочи за пример и по-слабото участие на жените в управлението на страната.

"Имаме 20% участие на жените в парламента и около 10% са жените кметове в България", посочи Манолова, цитирана от "Фокус".

Тя смята, че една от причините за лошата демографска ситуация е липсата на специално законодателство, което да регламентира съвместяването на семейните и служебните ангажименти.

Според Манолова страните с добро законодателство за равнопоставеност, са първи по участие на жените в управлението.

Като пример тя посочи Норвегия, където има най-висок процент на участието на жените в управленските процеси.

"Според един от последните доклади на ООН, тя е страната с най-висок индекс за развитието на човека изобщо. Друг пример е Германия, която е европейски икономически лидер и има едно от най-добрите законодателства за равенство на половете", посочи още Манолова.

Омбудсманът разкритикува предложения закон от правителството с мотива, че няма текстовете, които да го превърнат в работещ механизъм.

"Той по-скоро има пожелателен и декларативен характер, както възпроизвежда на законово ниво съществуващата в България ситуация, без да дава конкретни действени средства за реализиране на истинска равнопоставеност", упрекна Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 8 години

Мая Манолова трябва да е пример, в какво и на какво не трябва да прилича една жена!

15

Анонимен

преди 8 години

ЖЕНИТЕ НЯМАТ РАБОТА В ПОЛИТИКАТА И УПРАВЛЕНИЕТО !!!!ИЛИ АКО ИМАТ, ТО ТЯ Е МАЛКО ПО-СПЕЦИАЛНА ......ако ме разбирате .....

14

Петров

преди 8 години

Защо са тия злобни коментари за Мая Манолова?какво ви е направила,какво ви е попречила в несретния ви живот?Михаил Миков,този посредствен ***,я принуди да напусне парламентарната група на БСП и да напусне политиката изобщо.Мая Манолова доказа,че е много по-смела от мъжете в парламента,това всички го знаят.Бойко Бориосов затова я направи омбудсман.Той поне цени смелостта и куража.А мая доказа,че ги има,играе допоследно.Това е,драги хейтъри,жалки анонимници.

fallback